Annons

”Använd inte oss som politisk spelbricka”

Amria Majidi.
Amria Majidi. Foto: Privat

Många unga ensamkommande riskerar att bli utvisade, om inte de ändringar i gymnasielagen som diskuteras går igenom. Vi vill att politiker slutar använda ensamkommande unga som politisk spelbricka, skriver Amria Majidi, Ensamkommandes Förbund Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Under den så kallade nya gymnasielagen som infördes 2018 fick många ensamkommande unga tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Efter avslutade studier har de som omfattas av lagen sex månader på sig att få en fast anställning eller en tillfällig anställning på minst två år.

Att få fast anställning direkt efter studenten är svårt, även för unga som är födda och uppvuxna i Sverige. En stor del av dem väljer idag att läsa vid högskola eller universitet, men den möjligheten har inte de ungdomar som omfattas av nya gymnasielagen. Konsekvenserna till följd av den pågående pandemin har gjort situationen ännu värre. Sverige står just nu inför den näst högsta arbetslösheten sedan finanskrisen år 2008. Detta försvårar den redan stora utmaningen som många ensamkommande unga står inför.

Annons
Annons
Annons