Annons

Karl Steinick:Antropologen som gjorde upp med sig själv

VIRTUELLT ARKIV. ”Vit man reser till det inre av Afrika för att fråga ut svart man om magiska ritualer.” 35 år efter mötet med örtdoktorn i dåvarande Zaire reflekterar Johannes Fabian över sina etnografiska tillkortakommanden.

Publicerad

En man vandrar runt i en trädgård. Han gräver små gropar, närmare bestämt åtta stycken, som han sedan fyller igen efter att ha lagt något på botten av hålen. Han utför även en del andra handlingar av rituell karaktär. Mannen ”stänger huset”.

En annan person betraktar skeendet utan att riktigt fatta vad som pågår, även om han har det övergripande syftet klart för sig. Det är iakttagaren som har beställt den ritual vars enskilda moment han knappt kan urskilja i kvällsmörkret, än mindre inse betydelsen av. Han och hans hustru har hyrt det hus som ”stängs” av mannen som rör sig där ute, medan han själv sitter inne och tittar på. Det är faktiskt hans jobb att göra detta, att iaktta och försöka förstå. Han är nämligen antropolog. Arbetet i trädgården är egentligen till för att skydda fastigheten från inbrott, men trots att paret i huset känner viss osäkerhet i de inte helt välbekanta omgivningarna förefaller de professionella övervägandena vara ett starkare skäl att köpa denna tjänst av en lokal specialist med stor erfarenhet.

Annons
Annons
Annons
Annons