Annons
X
Annons
X

Antonov portad från Saab i sex år

Inte på sex år får den ryske finans­mannen Vladimir Antonov komma in som ägare av Saab Spyker, enligt det avtal han skrivit med GM. Det berättar Spykers vd Victor Muller och hävdar att han inte har en aning om varför. I morgon väntas Saabaffären avslutas.

Vi möter Victor Muller på Roschiers kontor i centrala Stockholm, där det just nu pågår slutspurt inför avslutandet av Saabaffären. Inte långt därifrån, på advokatbyrån Hammarskiöld & Co på Skeppsbron, sitter representanterna från General Motors (GM).

Victor Muller ger intryck av att ta hetsen runt sig med ro, även om han inte kan dölja sin irritation över att vid 7-tiden imorse ha blivit väckt av en tv-journalist. Och utanför advokatfirman står en bil från en annan tv-kanal och håller span, samtidigt ringer telefonen konstant under intervjun.

–Du vill nog inte byta plats med mig, säger han.

Annons
X

Under en tiodagarsperiod har Victor Muller sagt till SvD Näringsliv att affären ska avslutas ”under de närmaste dagarna”. Men slutdatumet har gång på gång skjutits fram. Han säger sig dock garantera att det inte är något som är problematiskt. Utan hänvisar till ett stort antal avtal och mycket pappersarbete med bland annat Europeiska Investeringsbanken (EIB) och Riksgälden.

Idag väntas han dock sätta punkt för månader av förhandlingar och avsluta Saabaffären.

Victor Muller hinner precis svara nej på frågan om Antonovs inblandning har nämnts i de utdragna slutdiskussionerna när telefonen ringer. Det är Antonov. De pratar om ”bolaget” och Victor Muller avslutar med att säga: ”Se det som gjort”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han berättar efteråt att de pratade om tekniska frågor om ett av kontrakten, som alltså Antonov har insyn i. Men Victor Muller hävdar fortfarande att han köper ut Antonov, utan att vilja avslöja vem som finansierar utköpet –som Antonov själv säger är lån från hans bankgrupp.

  –Det är redan en avgjord affär. Men efter det får vi se. Vi gör transaktionen och förhoppningsvis kommer han efter det att vara beredd att göra en glamorös comeback som ägare.

  Trots att Spyker-chefen har haft nära kontakt med chefer från GM under de senaste månaderna svär han på att han inte känner till svaret på varför GM inte vill ha med Vladimir Antonov, i affären.

  Antonov som har hållit Spyker under vingarna och som också vill vara med och stötta Saab, lägger stor energi på att få komma in i affären igen.

  Enligt ett avtal GM har med Antonov får han inte komma in som delägare i affären på sex år, berättar Victor Muller. Det vill säga så länge GM har preferensaktier i Saab.

  –Det är väldigt lång tid, det är därför Antonov är så ivrig att bevisa sin oskuld. För han vill inte vänta i sex år.

  Antonov ska nu inte vara direkt ägare, men däremot fortfarande stor långivare, enligt egen utsago.

  –GM säger att de vet något som gör att de inte vill ha med Vladimir Antonov, säger Victor Muller men tror inte att storyn, om att Säpo och CIA har hittat oegentligheter, stämmer.

  Antonov har också sagt till SvD Näringsliv och andra medier att Saab Spyker behöver minst 1 miljard kronor för att vända förlust till vinst innan 2012. Men Victor Muller förnekar de uppgifterna och tror snarare att Antonov blivit missuppfattad, trots att de olika medierna som talat med honom uppfattat samma sak. Vladimir Antonov har också sagt att han tror det blir svårt att komma upp i 100000 sålda bilar per år till 2012.

  –Jag tror att det blivit ett missförstånd. Antonov är ordförande så han vet att affärsplanen är täckt av pengarna i bankerna, GM:s preferensaktier och EIB-lånet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X