Annons

Eld & blod: historien om huset Targaryen (del I)Äntligen tillbaka – så bra är George RR Martins nya bok

Författaren bakom ”Sagan om is och eld”, förlagan till tv-serien ”Game of thrones” kommer nu med en ny bok om Västeros.
Författaren bakom ”Sagan om is och eld”, förlagan till tv-serien ”Game of thrones” kommer nu med en ny bok om Västeros. Foto: Bookmark förlag och AP

”Game of thrones” har gjort fantasyförfattaren George R R Martins till ett enastående framgångsfenomen. Men hans skrivtakt är ökänt långsam. Nu släpps en ny bok om ätten Targaryen, ett historieverk om tiden före ”Drakarnas dans”. Är det något med vår tid som gör oss särskilt mottagliga för dessa kärva hjältesagor, frågar sig Per Klingberg.

Under strecket
Publicerad

Sedan den första boken kom ut 1996 har George R R Martins fantasysvit ”Sagan om is och eldgått från att vara en av många populära fantasyserier till att bli ett av 2010-talets närapå oundvikliga populärkulturella fenomen i och med HBO:s tv-serie ”Game of thrones”.

Är det något med vår tid som gör oss särskilt mottagliga för dessa kärva hjältesagor? Martin räknas ofta till den brutala och cyniska fantasyströmning som lite nedsättande kallas för grimdark (tänk incest snarare än andrafrukost som handlingsutfyllnad). Och visst slår mörkret ibland över i det sensationssökande i Martins böcker – men de låter sig knappast avfärdas som ren nihilism. Snarare skildrar de hur de moraliska anspråken har tvingats anpassa sig till en värld som är betydligt mer oförutsägbar än Tolkiens Midgård för att alls kunna leva vidare.

Annons
Annons
Annons