Äntligen ska Eva Lundgren granskas

Under strecket
Publicerad
Annons

Gissa vem som har sagt att män som inte misshandlar kvinnor bryter mot de kulturella lagarna och borde vara föremål för forskarnas intresse? Rätt, professor Eva Lundgren på ett seminarium i Luleå 1997 om sexualiserat våld.
Själv hade jag väl annat för mig eftersom jag inte var där. Men såväl mans- och kvinnojourer som Fredrika-Bremer-Förbundet och Länsstyrelsen i Norrbotten var rejält insyltade i arrangemanget och insöp visdomsorden.
I dag undrar jag hur många ideellt arbetande kvinnor och män, studenter, byråkrater och politiker som genom åren har låtit sig bländas av Eva Lundgrens så kallade forskning om mäns våld mot kvinnor och satanistiska ritualmord på små barn.

Tänk att det var först efter Dokument inifråns Könskriget (SVT 15/5, 22/5) som Uppsala universitet insåg att inte bara professor Lundgrens utan hela universitetets anseende stod på spel. Men i veckan beslutade i alla fall rektorn att Lundgrens hypoteser om ritualiserat våld ska granskas av dekanus på den samhällsvetenskapliga fakulteten.

Annons
Annons
Annons