Äntligen juni och Taube kvar i topp

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
att följa dagens folkomröstning i Nederländerna. Nej igen? Ja.
0 För övrigt
borde Ring P 1 skaffa sig bättre filter för att rensa bort proffspolitiker som inte har den goda smaken att lämna plats för vanliga lyssnare. I måndags övertog en sådan yrkestyckare sändningen för att få sagt att EU-fördraget ”befäster en gammal patriarkal struktur”. Att hon är riksdagsledamot för miljöpartiet nämnde hon inte.
Radiokrönika
1 juni, rökförbud på krogar och kaféer och snart sommar, åtminstone i radion. I dag avtäcks årets Sommarpratare, nästan en hel timme i P 1 med start kl 13.05. Nästan lika högtidligt som när Nobelpristagaren i litteratur presenteras. Just det, äntligen!
Är det sommar nu? Sommarmånad möjligen, grönska och utslagna löv här i de södra delarna av landet. Ovanför Sundsvall ännu knappt ett löv, i varje fall inte i inlandet, har jag just fått mig rapporterat. Tål att tänka på för den som betraktar riket från Kaknästornet.
Om årets Sommar vet jag i skrivande stund ingenting, utom vad
gäller musiken. Det kommer att spelas Evert Taube. Var så säker. Han håller ställningen överst på den svenska vistoppen, slog Vetenskapsradion Forum fast i måndags.

Musikvetarna Holger Larsen och Per Eric Brolinson, professor respektive docent vid Stockholms universitet, har under några program försökt mejsla fram de fem bästa svenska visorna genom tiderna. Nils Ferlin, Birger Sjöberg, Olle Adolphson, Cornelis Vreeswijk, visst, de fanns med. Och så förstås Taube.
Att han skulle vinna var självklart, lät de två vetenskaparna förstå, men vilken av hans visor? De valde Tango i Nizza, fortsättningen på berättelsen om Fritjof och Carmencita. Med stöd av en inspelning från 1937 tog herrarna död på förtalet att Evert Taube inte var någon vidare sångare: han kunde ”verkligen sjunga, klockren tenor”. Hör själva i sommarens Sommar, som startar den 19 juni.
Nog står sig Taube, även i ”ett folkhem i förvandling”. Sådana tongångar, sånger med texter i tiden, presenterade Ulla-Carin Nyquist i P 2 i söndags. Frågan är
hur många somrar det överlever.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons