Annons

Äntligen får Elfrida Andrées kraftfulla opera premiär

Selma Lagerlöf och Elfrida Andrée skrev ”Fritiofs saga” som tävlingsbidrag till Stockholmsoperans invigning. Nu uruppförs deras opera i sin helhet på Göteborgsoperan.
Selma Lagerlöf och Elfrida Andrée skrev ”Fritiofs saga” som tävlingsbidrag till Stockholmsoperans invigning. Nu uruppförs deras opera i sin helhet på Göteborgsoperan. Foto: Okänd, Landsarkivet (bilden t h)

På internationella kvinnodagen uruppförs en opera av Selma Lagerlöf och Elfrida Andrée byggd på en fornnordisk saga.

Under strecket
Publicerad

Vissa operor kan få vänta länge på sitt första uppförande. Innan det nya operahuset skulle invigas i Stockholm 1898 utlystes en tävling. Där deltog Selma Lagerlöf som librettist och Elfrida Andrée som tonsättare med en opera efter Esaias Tegnérs diktcykel ”Fritiofs saga”. En fornnordisk kärlekshistoria om vikingahjälten Fritiof och konungadottern Ingeborg, vars relation leder till strider, gudsvrede, förvisning och försoning.

Men det slutade med att man inte valde något av tävlingsbidragen utan spelade några äldre verk av svenska tonsättare i stället. Så operan har fortfarande aldrig blivit uppförd i sin helhet. Det finns också en svit som Elfrida Andrée gjorde ungefär samtidigt som inte heller har fått en plats i repertoaren.

Marit Strindlund, musikalisk ledare aktuell på såväl Folkoperan som Göteborgsoperan.

Foto: Sandra Lee Pettersson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons