Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Äntligen en grundlag för folket

(uppdaterad)

OP-ED

**I onsdags fick **Sverige en grundlag värd namnet. Då dömde Högsta domstolen, HD, för första gången ut skadestånd till en person som fått sina grundlagsrättigheter kränkta av staten. Detta sedan Blake Pettersson, efter tolv års kamp i sex rättsinstanser, till slut fick rätt.

Allting började när Blake Pettersson var 17 år. Fram till dess hade han trott att han var son till en brittisk mamma och en svensk pappa. Men ett faderskapstest visade att hans pappa inte var hans biologiska far. Då beslutade Skatteverket – i strid med grundlagen – att dra in Blakes svenska medborgarskap. Därmed fick han inte rösta i riksdagsval eller försöka förverkliga sin yrkesdröm att bli polis. Dessutom strök Skatteverket hans efternamn Pettersson. Han kände sig som en främling, på nåder i sitt eget land.

Det dröjde nästan fem år innan felet rättades till och Blake fick tillbaka sitt medborgarskap.

Annons
X

**Men Justitiekanslern, JK, **och därefter tingsrätten och hovrätten menade att skadestånd för den utdragna rättighetskränkningen var otänkbart eftersom det inte hade dömts ut i något liknande fall tidigare. En domare i tingsrätten avfärdade till och med Blakes krav som ”uppenbart ogrundade” – det är juristspråk för ”idiottalan”.

Men Blake gav inte upp. Och väl i högsta instans fick han rätt i principfrågan och 100 000 kronor i skadestånd. ”Övervägande skäl”, skriver HD, talar för att skadestånd ska kunna utgå i sådana här fall.

Grundlagen har i Sverige länge varit reducerad till en sorts uppförandekod för lagstiftaren. När det gäller möjligheten för enskilda att få skadestånd för statliga övertramp har vi fått förlita oss på europarätten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men genom onsdagens HD-dom ändras hela spelplanen. Nu har det slagits fast att den som drabbas av statliga övertramp i strid med grundlagens fri- och rättigheter kan få upprättelse genom skadestånd.

  Domen är historisk – äntligen har vi fått en grundlag för folket, och inte bara för politikerna.

  Clarence Crafoord är chef för Centrum för rättvisa och juridiskt ombud för Blake Pettersson.

  clarence.crafoord@centrumforrattvisa.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X