Annons

Äntligen en digital kulturpolitik

DEBATT. Staten bör av demokratiska skäl hjälpa filmen att ompositionera sig ännu en gång, nu i relation till den digitala sfären. Det skriver Pelle Snickars apropå debatten om digitala biografer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utan Harry Scheins uppdaterade filmpolitik ingen Ingmar Bergman – vilken Jan Holmberg är satt att ömt vårda. Det är därför lite märkligt att denne filmkonnässör motsätter sig en uppgradering av bioprojektorer i några Folkets hus. Idag ses ungefär en av tio filmer på bio, resten konsumeras på andra mediala plattformar. Som bekant konvergerar medierna, och satsningen på Digitala hus med bland annat opera på bio är lika smart som den är populär. Om biografen skall överleva som kulturell institution bör den uppdateras, vilket Anders Åkesson också påpekar i sitt inlägg. Liksom hotet från televisionen en gång gjorde Scheins idéer till verklighet bör staten därför (ånyo) hjälpa filmen att ompositionera sig, nu i relation till den digitala sfären.

Samtidigt är projektorerna en bisak. Holmberg hävdar ju att statligt subventionerad digitalisering inte är något att ha. Låt informationsrevolutionen sköta sig själv och blanda inte den traditionella kulturpolitikens nollor med den digitala sfärens ettor.

Annons
Annons
Annons