Annons

Nobelåret 2017 är männens år

Så här såg det ut förra året då hedersgästerna anlände till Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset. Snart är det dags för festernas fest igen. Arkivbild..
Så här såg det ut förra året då hedersgästerna anlände till Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset. Snart är det dags för festernas fest igen. Arkivbild.. Foto: Henrik Montgomery/TT

I kväll riktas världens blickar mot ett glittrande Stockholm. Hundratals inbjudna gäster gör sig just nu redo för en sagolik sittning med kungligt sällskap i Blå Hallen i Stadshuset.

Under strecket
TT
Publicerad

Vita nejlikor matchat med krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus. Underhållning av Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun – och en förrätt som sägs bli helt vegetarisk, för första gången på många år. För de över tusen inbjudna gästerna är det frack respektive långklänning som gäller i kväll. Men Nobeldagen den 10 december i Stockholm inleds redan tidigare på dagen, med prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget i Stockholm.

Nobelåret 2017 är männens år, då pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot pris och diplom av kungen alla är män – främst från USA. Drygt 1 500 gäster har bjudits in till prisutdelningen – under kvällens bankett något färre. Bland festdeltagarna kan nämnas Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young som delar på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, Kazuo Ishiguro som får Nobelpriset i litteratur, landets främsta politiker samt representanter från kungahuset.

Annons
Annons
Annons