Äntligen bryter Reinfeldt tystnaden om pensionerna

Äntligen har vi fått en debatt om pensionerna. Statsministern är på rätt spår, men när PRO talar om frivillighet är de helt fel ute. Inspirationen är tydligt hämtad från det förträffliga initiativet att i det oranga kuvertet tala klartext om vilken pensionsålder som behövs, skriver pensionsexperten KG Scherman.

Under strecket
Publicerad
Annons

Statsministern ger sig in i pensionsdebatten. Mycket bra. Vi får hoppas att han inte tystnar igen, som när dåvarande statsministern Göran Persson 2005 konstaterade att ”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort”. Politiker, ja till och med ämbetsmän kastade sig över honom. Tystnaden lägrade sig igen.

Nu har vi äntligen några alternativ på bordet: Vi måste skapa en möjlighet att jobba till 75 säger statsministern. Provocerande säger Tomas Eneroth, många orkar inte ens till 65. Se till att höja åldersgränsen i det sociala skyddsnätet säger LO. PRO säger: Bra om folk vill jobba längre, men det får inte bli ett tvång. Det oranga kuvertet blir ett årligen återkommande bevis på att vi inget förstår säger socialförsäkringsministern.

Annons
Annons
Annons