Äntligen blir Zebbes stora dröm verklighet

Zebbe med mamma Mia och resten av gänget på väg ombord på sin drömkryssning.
Zebbe med mamma Mia och resten av gänget på väg ombord på sin drömkryssning. Foto: Yvonne Åsell

I dag är det dagen Zebbe väntat på länge. Han är svårt sjuk, och en av hans största drömmar är att åka på en långkryssning.

Under strecket
Publicerad

”Wow, jag fick åka limo!”

Zebbe kliver ur den tjusiga ­bilen vid terminalen där kryssningsfartyget som ska ta ­honom till Köpenhamn ligger. I dag är det hans stora dag. En dröm han haft länge ska äntligen slå in.

–  Jag har aldrig gjort en sådan här långkryssning innan och jag ville gärna testa det. Därför önskade jag mig detta, säger Zebbe.

Zebbe har gjort flera kryssningar förut, senast i påskas var han på en. Hans favoritbåt är ­Birka, och det är just den som ska ta honom på hans drömäventyr.

–  Jag gillar kryssningar så mycket för att det är mysigt. Jag gillar att ta det lugnt, ­säger han.

Zebbe är svårt sjuk i en muskelsjukdom som heter Duchennes muskeldystrofi. Det är en sjukdom som gör att musklerna bryts ned. Sjukdomen är obotlig, vilket gör att Zebbe aldrig kommer att bli frisk. Zebbe har levt med sjukdomen sedan han var fyra år, och han har fått tillbringa väldigt mycket tid på sjukhuset.

Vissa stunder är det extra tungt, i våras var en sådan tid. Då tröttnade han på de ständiga sjukhusbesöken.

Zebbe tillsammans med pappa Stefan innan avgång.
Zebbe tillsammans med pappa Stefan innan avgång. Foto: Yvonne Åsell

–  Sjukvårdspersonalen märkte att Zebbe var väldigt nere. Då skickade de in en ansökan till ­organisationen Min stora dag, som hjälper till att uppfylla svårt sjuka barns önskningar, berättar hans mamma Mia.

I början av mars fick Zebbe beskedet att han skulle få åka på sin drömkryssning. Kryssningen gör flera stopp, rutten går från Stockholm till Köpenhamn och tillbaka. På vägen stannar båten i ­Visby på Gotland och på danska ön Bornholm.

–  Jag blev så himla glad! Det var jätteroligt när de berättade det, säger Zebbe.

"En sådan här grej gör att Zebbe orkar kämpa på lite till med sina behandlingar. När det har varit extra svårt har han sagt "Nu är det snart min stora dag". Då har det hållit honom uppe", berättar mamma Mia. Under 2015 fick 3000 barn och unga vara med om en aktivitet med Min stora dag.
"En sådan här grej gör att Zebbe orkar kämpa på lite till med sina behandlingar. När det har varit extra svårt har han sagt "Nu är det snart min stora dag". Då har det hållit honom uppe", berättar mamma Mia. Under 2015 fick 3000 barn och unga vara med om en aktivitet med Min stora dag. Foto: Yvonne Åsell

I flera veckor har han planerat hur resan ska bli; vilken frukost han ska äta, middagarna och alla roliga stopp på rutten. Zebbe har fått ta med sig stora delar av sin familj på resan; mamma, pappa, bonusföräldrar och storasyskonen Preben och Felicia. Dessutom finns hans morfar med sambo med ombord på Birka. De har ordnat sin resa själva som en ­extra överraskning. Allra mest ser Zebbe fram emot äventyrslandet på Bornholm, men när SvD Junior pratar med honom ­efter resan var det en helt annan sak som var bäst:

–  Det var att träffa kapten och åka under Öresundsbron. Egent­ligen skulle vi inte göra det, men de ändrade rutten för min skull, för att jag skulle få åka under bron, berättar Zebbe.

SvD Juniorsvd.se
Annons

Zebbe tillsammans med pappa Stefan innan avgång.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 2

"En sådan här grej gör att Zebbe orkar kämpa på lite till med sina behandlingar. När det har varit extra svårt har han sagt "Nu är det snart min stora dag". Då har det hållit honom uppe", berättar mamma Mia. Under 2015 fick 3000 barn och unga vara med om en aktivitet med Min stora dag.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons