Annons

Äntligen berättas den afroamerikanska historien

En kvinna höjer sin hand vid invigningen av National Museum of African American History & Culture.
En kvinna höjer sin hand vid invigningen av National Museum of African American History & Culture. Foto: Cliff Owen/TT

En lucka i amerikansk historia har fyllts: berättelsen om afroamerikaners historia. SvD:s Karin Henriksson besöker det nya afroamerikanska museet i Washington och konfronteras med den amerikanska arvsynden – slaveriet – vid anblicken av ett par slavbojor.

Under strecket
Publicerad

National Museum of African American History & Culture, ”en magnifik byggnad som skiljer sig markant från de klassicistiska kolosserna i centrala Washington”.

Foto: Susan Walsh/TT
Foto: Susan Walsh/TT
Foto: Susan Walsh/TT
Foto: Susan Walsh/TT
Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

President Barack Obama invigningstalade vid öppnandet av National Museum of African American History & Culture.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

WASHINGTON Ingen som vandrar genom salarna här kan förbli ovetande om hur omänskligt slaveriet var – och hur denna obetalda arbetskraft bidrog till det stigande välståndet i de växande Förenta staterna.

Det nya National Museum of African American History & Culture har fått ta plats på den amerikanska historiens parnass – The Mall, ett grönområde som sträcker sig från kongressen till monumentet över Abraham Lincoln som avskaffade slaveriet. Här finns vittnesmål om arvsynden, som kom med slavfartygen, och föremål som tidigare inte har fått visas upp i all sin enkla brutalitet. Främst bojorna, ett par så små att de måste ha skavt på barnaarmar. Och, med en magnifik byggnad som skiljer sig markant från de klassicistiska kolosserna i centrala Washington. Det nya museet är dessutom något av ett hembygdsmuseum. Svarta slavar byggde kongressen, Vita huset och andra byggnader ur kalkstensbrott. Det nya museets Londonbaserade arkitekt David Adjaye har rötter i slavkustens Ghana.

Annons
Annons
Annons