Annons

Äntligen är Irak fritt

DEMOKRATI KAN exporteras. Bush-administrationen i Washington drivs av denna storslagna ambition. Kommer Irak att bli arabvärldens första demokratiska nation? Historien ger viss vägledning, skriver Peder Hyllengren, ordförande i Svensk-amerikanska föreningen, och kritiserar Sveriges utanförskap i kampen för ett fritt Irak.

Under strecket
Publicerad

Haiti och Panama blev misslyckanden. I Afghanistan återstår många oskrivna blad innan någon säker slutsats kan dras. Bosnien och Kosovo har en lång och krokig väg kvar innan demokratin är säkrad. De verkligt goda exemplen heter som bekant Tyskland och Japan. Dessa länder har, efter en period av ockupation och ambitiöst uppbyggnadsarbete, tagit ledande platser på världsarenan.

Den senaste tidens tortyrskandaler kommer utan tvivel att försvåra arbetet i Irak. Ingen övertygad demokrat kan försvara eller acceptera övergrepp på försvarslösa fångar.
Därför är det mycket bra att tortyren nu utreds grundligt och att de skyldiga ställs inför rätta. Värt att notera är att detta är första gången i Iraks historia som tortyr bestraffas istället för att belönas.

Annons
Annons
Annons