Annons

Laura Netzels pianokonsertÄntligen – hennes pianokonsert knockar publiken

Finlandsfödda Laura Netzel (1839-1927) var runt 60 år när hon skrev sin pianokonsert, som förblev något ofullbordad.
Finlandsfödda Laura Netzel (1839-1927) var runt 60 år när hon skrev sin pianokonsert, som förblev något ofullbordad. Foto: Musik- och teaterbibliotekets arkiv

Laura Netzel komponerade under psuedonym fram till 1900, trots att hennes senromantiskt färgade musik fick entusiastisk kritik. SvD:s Sofia Nyblom rörs till tårar av ett över 100 år försenat uruppförande.

Under strecket
Publicerad

Konsertpianisten Peter Friis Johansson är initiativtagare till projektet att uruppföra Laura Netzels 120 år gamla pianokonsert.

Foto: SON/Maria Hovberg

Det är sällan ett kritikeröga rörs till tårar. Men när jag sitter längst bak i de Geer-hallen under urpremiären av Laura Netzels pianokonsert händer det: jag blir knockad av innerligheten, och omtumlad av tonsättarens temperament. Kanske bidrar vetskapen att verket faktiskt aldrig spelats – solisten Peter Friis Johansson har medverkat till att fullborda de sista tio takterna, med utgångspunkt i Klas Gagges edition för Levande musikarv. Men det är mer än så. Pianokonserten som uruppförs av Norrköpings symfoniorkester under Ryan Bancroft är ett moget och personligt verk av en konstnär med en ansenlig karriär bakom sig. Bäriga bel canto-linjer och virtuosa klanglekar gör uruppförandet till ett extravagant musikaliskt äventyr. 

Laura Netzel är ännu en av dessa bortglömda kvinnliga kompositörer som sakta erövrar sin rättmätiga plats i musikhistorien. Den Finlandsfödda Laura Pistolekors – hon gifte sig till Netzel – gjorde efter studier vid 1800-talets mitt en fin karriär som organist och konsertpianist, som kantades av uppskattande recensioner. Men studierna i vuxen ålder för Charles-Marie Widor i Paris förädlade hennes kompositionstalang.

Annons
Annons
Annons