Antiviralt läkemedel testas i Sverige: ”Möjlig effekt”

Läkemedlet remdesivir.
Läkemedlet remdesivir. Foto: Ulrich Perrey/TT

Enligt preliminära uppgifter har ett antiviralt läkemedel hjälpt flera svårt sjuka coronapatienter på ett sjukhus i Chicago. Sedan i onsdags testas läkemedlet även på patienter i Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

SvD har tidigare rapporterat om att flera olika läkemedel testas för behandling mot covid-19. Ett av dem är remdesivir, ett antiviralt läkemedel som tidigare prövats för ebola.

Medicinen utvärderas nu i kliniska studier på vårdinrättningar världen över, däribland flera sjukhus i Sverige. Målet är att minst 100 patienter ska pröva behandlingen i Sverige.

– De första covidpatienterna här fick medicinen i onsdags morse, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SvD.

Förenklat fungerar remdesivir, som skapats av det amerikanska bolaget Gilead Sciences, så att det hindrar virus från att sprida sig till nya celler, genom att hämma ett enzym som viruset använder för att reproducera sig. Förhoppningen är att medlet på så vis ska påskynda tillfrisknandet från covid-19.

– Vid en infektion dör den infekterade cellen, och i och med att cellen dör kan viruset inte föröka sig om läkemedlet är där.

Läckta resultat från ett sjukhus kopplat till University of Chicago ser positiva ut. Sjukhuset gav 113 svårt sjuka coronapatienter dagliga doser av remdesivir, och i stort sett samtliga skrevs ut från inrättningen inom en vecka. Endast två patienter avled, enligt läckta uppgifter till medicinnyhetssajten Stat News.

Annons
Annons

Uppgifterna från Chicago är preliminära och inte vetenskapligt verifierade. Patienternas tillfrisknande har heller inte utvärderats mot kontrollgrupper, och de kan ha tillfrisknat av andra anledningar.

– Det är svårt. Vi ser även (andra) patienter som kommer in med feber och som snabbt blir bättre, och vi har haft personer som har fått lämna respiratorn efter bara en dag, säger Kathleen Mullane, infektionsspecialist vid University of Chicago, till Stat News.

Enligt Anders Sönnerborg är det för tidigt att säga om medicinen har effekt på covid-19.

– Det pågår såvitt jag känner till fem studier i världen, och ingen har kommit tillräckligt långt för att man ska vara säker på effekter. Det kommer att dröja 3–4 veckor, säger han.

Däremot har remdesivir inte varit särskilt effektivt för att behandla ebola, enligt Sönnerborg, men en positiv aspekt med läkemedlet är att ebolastudierna visat att det inte ger några svårare biverkningar.

– Det finns biverkningar, framför allt leverpåverkan. Men de har varit praktiskt taget lindriga för de flesta, och ger inga större problem.

Tidigare i april skrev SvD om en internationell WHO-studie med flera läkemedel som man hoppas kunna använda för att dämpa effekterna av covid-19, inklusive remdesivir. I studien deltar bland annat Oslo universitetssjukhus. Ett annat läkemedel som undersöks i studien är malariamedlet klorokin, som bland annat Donald Trump talat sig varm om, trots att det inte är kliniskt testat.

Enligt Anders Sönnerborg är klorokin mer riskabelt eftersom det kan ha svårare biverkningar än remdesivir. Klorokin har tidigare getts till coronapatienter i Sverige, men på grund av biverkningarna avråder nu Läkemedelsverket från användning av medlet utanför kliniska studier. Enligt FASS får 20 procent av de som tar klorokin problem med magen.

– Klorokin haussades först under coronapandemin, men blev sedan nedskrivet. Det kom en studie från Kina i februari som visade att den hade effekt. Vi väntar på en större studie om det, men det lär inte vara en ”golden bullet”, en revolutionerande medicin.

Kan remdesivir vara en ”golden bullet”?

– Det tror jag inte, men det är möjligt att det har effekt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons