Annons
X
Annons
X

Antisemitismen slår ut i full blom

SHIP TO GAZA De senaste dagarnas reaktioner visar att judar i Sverige brottas mot allvarliga fördomar. Antisemitism finns bland riksdagsledamöter, akademiker och horder ute på nätet, skriver Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Hur tunn kan fernissa bli? Hur vass knivsegg balanserar vi på?

När Israels regering drar på sig världens fördömande aktiveras antisemitismen, den slår ut i full blom. Den finns nog ständigt där, under ytan. Men i mindre dramatiska tider är det färre som vågar säga något. Samtidigt som det är självklart med legitim kritik av Israel utan att det blir antisemitism.

Men helt klart har det de senaste dagarna varit en rad övertramp.

Annons
X

Jag läste på den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palms blogg: ”Undrar du också vem Dom Utvalda ska bränna nästa gång?” Citatet är från en sång av Björn Afzelius.

Dom Utvalda refererar inte till ett land, utan till judar som grupp. Och det är dessutom en beteckning som i detta sammanhang – och helt i linje med traditionell antisemitisk argumentation – syftar till att framställa judar som överlägsna och ondskefulla.

Efter det som har hänt kan en av de mer framträdande socialdemokraterna i riksdagen fråga: Vem ska judarna bränna nästa gång?

Snabbt fick Veronica Palm kalla fötter. Men inte av egna insikter utan för att hon fick kritik på sin blogg.

Så lite senare skriver hon: ”Jag har nu förstått att sångcitatet, när det rycks ur texten, av vissa debattörer på nätet uppfattas som på gränsen till antisemitiskt.”

Nej, Veronica Palm, det är inte på gränsen. Det är antisemitiskt. Att efter händelseutvecklingen i Mellanöstern i generella termer peka på judars vilja att bränna är faktiskt att kollektivt skuldbelägga en viss grupp.

Så tunn är hinnan. Jag är rätt säker på att Palm inte är antisemit. Men hennes okunskap är allvarlig och oroande. Veronica Palm är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Hon är ordförande i socialdemokraterna i Stockholm. Och frågar vem judarna vill bränna nästa gång. På gränsen till antisemitiskt?

På Newsmill skriver Torbjörn Tännsjö att judar ska ta avstånd från Israels regerings agerande mot Ship to Gaza. Muslimer ska ta avstånd från terrorism där muslimer är inblandade.

Detta för att eliminera antisemitism och islamofobi.

Med en sådan skrivning öppnar Torbjörn Tännsjö istället just för antisemitiska reaktioner om judar inte tar avstånd. Liksom varje burkabärande kvinna vi möter på gatan potentiellt måste vara beredd att vid en fråga ta avstånd från al-Qaida och så vidare. Annars har hon tydligen sig själv att skylla.

Fernissan är tunn. Tännsjös idéer tillhör samma tankegods som vi hörde för en tid sedan. Då skulle judarna i Malmö slippa trakasserier om de fördömde Israels krig i Gaza.

Tar filosofen Tännsjö ansvar för vad filosofer världen runt gör? Om en filosof går bärsärkagång och mördar en grupp studenter, är det då en moralisk plikt för Tännsjö att agera på det att han inte själv ska utsättas för trakasserier?

Via Facebook nås jag av följande meddelande av en person med ett typiskt judiskt namn: ”de senaste 48 timmarna har jag och mina barn (som är vuxna) fått ta emot cirka 45 telefonsamtal om hur vi ska bli behandlade när de får tag på oss judar och avslutar jobbet som Hitler inte hann göra och hur mina barn och barnbarn (och de visste namnen på barnen och barnbarnen) ska dödas på torget.”

På nätet har fördomar också slagit ut i full blom. ”Jag hoppas att det här hamnar i historieböcker vid sidan av allt annat om judar och förintelsen, att hur judar kämpade för ’democracy’ och ’frihet’ genom pirataktiga aktiviteter och genom att mörda”.

Svenska kommittén mot antisemitism ordnar bland annat resor för skolelever till koncentrationsläger. Där tas inte bara antisemitism upp utan också bland annat islamofobi och homofobi och det personliga ansvaret.

Inte heller detta undgår kritik: ”det är sorgligt att skolbarn årligen rest till historiska koncentrationsläger betalt av israeliska intressen och sedan pågår övergrepp i nutid som inte talas om i skolan”.

Tilläggas kan att resorna betalas av skolorna och ingen annan.

Någon nätsurfare finner inspiration i en gammal Hollywoodstjärna: ”Tror det var Arnold Schwarzenegger, som fick någon fråga om hur judarna förföljts under 2000 års tid och varför folk alltid har haft problem med dem, som svarade kort och gott ’Where there is smoke, there is fire’ (’ingen rök utan eld’) ... han fick det inte LITE hett”.

Jag tror att de flesta svenskar
tror att vi lever i ett land där judar
som minoritet har små fördomar att brottas med. Men de senaste dagarnas reaktioner visar att
under den ytterst tunna fernissan
florerar fördomar mot judar. Bland riksdagsledamöter, akademiker och horder ute på nätet.

WILLY SILBERSTEIN

ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X