Annons

The plot against AmericaAntisemit tar över USA i lyckad HBO-serie

Ben Cole och John Turturro.
Ben Cole och John Turturro. Foto: HBO Nordic

Charles Lindbergh, antisemit och vit makt-entusiast, vinner presidentvalet 1940 och historien tar alternativ väg. Det är premissen för en ny miniserie baserad på en roman av Philip Roth.

Under strecket
Publicerad

”The plot against America” berättar om Lindberghs presidentperiod som den ter sig för en judisk familj i Newark, New Jersey.

Foto: HBO NordicBild 1 av 1

Den 11 september 1941 höll den amerikanske flyghjälten och Tysklandsvännen Charles Lindbergh ett tal där han angrep USA:s judar för att driva nationen ut i ett krig som till varje pris borde undvikas. Historikern Arthur Schlesinger citerade ur detta tal i sin självbiografi, och undrade om inte Republikanerna hade lyckats bättre i 1940 års presidentval om de hade slagit mynt av Lindberghs popularitet och ställt upp med honom som kandidat i stället för Wendell Willkie, som ju fick storstryk av Franklin D Roosevelt. Inom isolationistiska kretsar i partiet fördes vid den tiden ett sådant resonemang, man ville få Lindbergh att kandidera.

I Philip Roths exemplar av Schlesingers bok noterade romanförfattaren: ”Tänk om de hade gjort det.” Och i december 2000 – då USA:s högsta domstol hade avgjort det årets presidentval genom att stoppa omräkningen av röster i Florida – började han skriva en berättelse på just det temat. Kandidaten Charles Lindbergh säljer in sitt förföriska fredsbudskap med framgång och vinner valet. Historien tar en alternativ väg, en antisemit och vit makt-entusiast installerar sig i Vita huset.

Annons
Annons
Annons