Antirasistrevisor fälld för valfusk

Revisorn och rösträknaren i den statsfinansierade organisationen Centrum mot rasism är dömd för valfusk. Trots att hovrätten har slagit fast att han brutit mot vallagen får han fortsätta som revisor. Riksrevisionen har inlett en granskning av centret.

Under strecket
Publicerad
Annons

I januari i fjol slog Stockholms tingsrätt fast att Saied Tagavi, socialdemokrat från Hässelby, bröt mot vallagen när han agerade röstningsombud för pensionärer på ett äldreboende i Stockholm inför riksdagsvalet 2002.
I februari i år höll Centrum mot rasism, CMR, årsmöte. Rösträknare var just Saied Tagavi, aktiv i CMR sedan starten som revisor.
När hovrätten i maj i år fastställde tingsrättens valfuskdom agerade inte CMR. Saied Tagavi fick fortsatt förtroende som revisor. För CMR var det inget problem att den person som först ska slå larm om oegentligheter i föreningen dömts för brott mot vallagen, en ovanlig lagöverträdelse.

– Första dagen jag jobbade på centret såg jag ett brev från en advokat om att Tagavi var misstänkt för valfusk. Då sa ordförande Stig Wallin till mig att det bara var något som medierna blåst upp, säger en tidigare anställd på CMR.
Enligt tingsrätten och hovrätten hade Tagavi inte rätt att vara röstningsombud. Pensionärerna på hemmet kunde bara välja mellan socialdemokratiska och blanka sedlar. Tagavi uttrycker det som att han skulle erbjuda ”kamrathjälp” till dem som ville rösta, och att en av pensionärerna övertalade honom att vara ombud.
Praxis saknas på området och Tagavi har överklagat till Högsta domstolen, som inte har fattat beslut om att ta upp fallet.
– Det kan hända att jag har brutit mot vallagen, men i vilket fall kan det inte kallas valfusk eftersom jag inte gjort det medvetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons