Annons
X
Annons
X

Antirasister blir ett hot mot demokratin

De demokratiska idealen är hotade från två håll samtidigt: från Sverigedemokraterna som hotar den svenska öppenheten och från delar av den antirasistiska rörelsen som hotar de demokratiska idealen, skriver företrädare för Liberala studenter.

Jimmie Åkesson anländer till Expressens partiledarutfrågning. Tidigare på onsdagen möttes Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson i en debatt på Stockholms universitet.
Jimmie Åkesson anländer till Expressens partiledarutfrågning. Tidigare på onsdagen möttes Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson i en debatt på Stockholms universitet. Foto: JESSICA GOW/TT

BRÄNNPUNKT | SD-DEBATT

Att somliga inte delar majoritetens uppfattning är en konsekvens som vi demokrater måste leva med.

**På onsdagen **(3/9) arrangerade Liberala studenter en debatt på Stockholms universitet mellan Erik Ullenhag (FP) och Jimmie Åkesson (SD). Syftet var att möta de främlingsfientliga argumenten och putta tillbaka SD i opinionen. I samband med debatten möttes vi dock av kvinnor och män som skrek att vi skulle skämmas.

Som demokrater och antirasister skäms vi över de delvis aggressiva demonstrationer vi mötte under gårdagens debatt. Vi som tror på demokratin har en plikt att motarbeta både fascismen och de som inte tvekar att använda våldsmetoder för att lösa samhällsproblem. Om vi på allvar vill ha ett öppet samhälle måste vi försvara demokratin i alla väder, inte bara när det passar de egna syftena.

Annons
X

Särskilt universitetet måste få vara ett forum för öppen debatt. Som studenter utgör vi en grupp i samhället som i framtiden kommer att ha makten att förändra, och universitet är vår plattform. Akademin, där idéer kan mötas och åsikter ifrågasättas är det ställe där debatten måste få hållas levande samtidigt som kunskapen spirar och sprids. Att andra studentaktiva försöker obstruera, sabotera och förhindra en demokratisk debatt på universitetet är därför både märkligt och oroande. Den fria debatten får inte reduceras till en papperstiger.

Det öppna och fria universitetet är viktigt att försvara. Samhällsförändringar och utveckling kan inte ske i slutna rum där en akademisk exklusiv skara sätter dagordningen. Den sortens elittänkande – där enbart vissa idéer och tankar tillåts möta offentlighetens ljus – hör inte hemma i en liberal, öppen demokrati.

Demokratin finns till för alla, även de som har en avvikande åsikt. Att somliga inte delar majoritetens uppfattning är en konsekvens som vi demokrater måste leva med. Botemedlet är inte tystnad, utan debatt och argument. Att vänstern på landets högskolor nu försöker tysta debatten och inte bara argumentera emot gör oss därför djupt oroade. Utvecklingen tyder på en vänster i kris, som inte längre tiger eller argumenterar emot utan som är beredda att försöka skrämma meningsmotståndare till tystnad.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När det gäller försvaret av demokratin och dess principer viker vi oss inte en millimeter. Och till våra meningsmotståndare är vårt budskap tydligt: Ni har all rätt att känna fientlighet och till och med hat mot Sverigedemokrater eller mot oss. Ni har all rätt att protestera. Men vi kommer inte överge tron om att vi kan vinna över främlingsfientligheten via debatten.

  Vi kommer att fortsätta att driva en politik för en liberalare asyl och flyktingpolitik. Vi kommer att fortsätta argumentera för ett fortsatt öppet Sverige. Och vi kommer att fortsätta vår kamp i offentligheten. Både mot sverigedemokrater och mot socialister.

  BENNY LINDHOLM

  ordförande Liberala studenter

  JOHANNA SAZON

  ordförande Liberala studenter Stockholm

  ROBERT ANDERSSON

  styrelseledamot Liberala studenter Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson anländer till Expressens partiledarutfrågning. Tidigare på onsdagen möttes Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson i en debatt på Stockholms universitet.

  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X