Annons
X
Annons
X

Antipiratbyråns piratjakt granskad

Både Antipiratbyrån och Ifpi följer lagen när de samlar in information om personer som misstänkts fildela upphovsrättsskyddat material på nätet. Det konstaterar Datainspektionen efter en granskning i slutet av förra året.

I jakten på misstänkta fildelare är både Antipiratbyrån och skivbolagens branschorganisation Ifpi aktiva i fildelarnätverk på nätet. Båda organisationerna samlar in uppgifter om personer som misstänkts fildela upphovsrättskyddat material och registrerar misstänkta ip-adresser, visar Datainspektionens granskning.

Men när det tidigare krävdes undantag från lagen för detta gör Ipred-lagen från och med 1 april förra året insamlingen helt laglig.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förändringen fick Datainspektionen att i december förra året att på nytt inleda en granskning av de båda organisationerna för att se om Ipred medfört några förändringar. SvD.se har tidigare rapporterat att myndigheten ville kontrollera att organisationeran följer personuppgiftslagens regler.

  Annons
  X

  När granskningen nu är klar är svaret att båda organisationerna håller sig inom lagens ramar. Myndigheten konstaterade att det fanns mellan 100 och 200 misstänkta ip-adresser registrerade hos organisationerna.

  – De är ute på fildelarnätverken och samlar in vissa uppgifter. Sedan gör de ett urval om vilka de ska gå vidare med, och resten tas bort. Men vi ser inte att detta har förändrats efter Ipred och vi har inget att anmärka på, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, till SvD.se.

  Både Antipiratbyrån och Ifpi skickade tidigare varningsbrev till operatörerna vid misstänkta fall. Förhoppningen var att operatörerna skulle vidarebefordra breven till den kund som misstänktes, men så blev inte fallet. Datainspektionen konstaterar nu att varningsbrev inte längre skickas ut.

  ”Skälet är att operatörerna vägrat att vidarebefordra breven till abonnenter”, står det i redovisningen av granskningen av Antipiratbyrån.

  – De skickade ganska många brev när vi granskade dem första gången 2005 eller 2006, men antalet gick snabbt ner sedan. Ifpi meddelade redan för 1 till 1,5 år sedan att de upphört, och nu har också Antipiratbyrån slutat, säger Jonas Agnvall.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X