Antipiratbyrån bryter mot lagen

Antipiratbyrån bryter mot personuppgiftslagen i jakten på personer som sprider filmer på internet. Nu väntar skadeståndssprocesser mot organisationen från fildelare som olagligt registrerats. Men Antipiratbyrån tänker fortsätta att jaga nätpiraterna.

Under strecket
Publicerad
Annons

I mars i år hettade det till ordentligt i debatten om nedladdning av film och musik på internet. Tusentals ilskna fildelare anmälde Antipiratbyrån till Datainspektionen för brott mot personuppgiftslagen, PUL.
Datainspektionen beslutade att granska av hur Antipiratbyrån går tillväga när de jagar personer som sprider upphovsrättsligt material på nätet.

Nu har Datainspektionen slagit fast att Antipiratbyrån begått brott enligt personuppgiftslagen. Antipiratbyrån har använt ett egetkonstruerat sökprogram som bland annat registrerar så kallade ip-nummer, ”adresserna”, på datorer som sprider filmer. Den informationen har sedan använts för att skicka varningsbrev till datorinnehavarna via internetleverantörerna. Närmare 2 000 brev skickades ut om dagen innan Antipiratbyrån valde att tillfälligt sluta att använda programmet i samband med Datainspektionens tillsyn.
IP-numren har även legat till grund för polisanmälningar mot fildelare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons