Annons
X
Annons
X

Plan efter cancerlarmet: Pulver ska rädda korven

Svenska forskare undersöker om antioxidanter kan motverka den cancerrisk som anses komma med charkuteriprodukter. Korv kryddad med extrakt från havtornsblad – kan det vara något? Ja, kanske för hälsans skull.

Av TT
WHO:s köttlarm
[object Object]
Processat kött som korv och bacon klassas som cancerframkallande av WHO. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Världshälsoorganisationen WHO klassade nyligen processat kött, som till exempel korv och bacon, som cancerframkallande. En hypotes är att det är fria radikaler, bildade av järnet i köttet, som ökar cancerrisken.

I ett EU-finansierat projekt, med Lundaprofessorn Eva Tornberg i spetsen, ska forskare nu undersöka om cancerrisken hos möss som äter charkuterier minskar med en tillsats av antioxidanter.

– Detta är en hypotes som inte undersökts tillräckligt, säger Eva Tornberg vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola till TT.

Annons
X

Planen är att utvinna extraktet ur blad som blir över i bärindustrin, till exempel havtornsblad. Resultatet blir ett vattenlösligt pulver, rikt på antioxidanter, som kan blandas i charkuterier.

På det viset uppnår man samma resultat som om man äter ordentligt med grönsaker till köttet.

– Rekommendationen är ju att vi ska äta grönsaker ihop med kött, men det är många som inte gör det, säger Eva Tornberg.

Annons
Annons
X

Processat kött som korv och bacon klassas som cancerframkallande av WHO.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X