Annons
X
Annons
X

Antingen är man höger eller vänster

KOLUMN | KONSEKVENS

Konservativa är lyckligare än liberaler, allt annat lika, påstod häromåret en uppmärksammad attitydmätning (Pew, 2006). Nu har några psykologer vid New York University (Napier & Jost) undersökt varför så är fallet.

Man har hittat några skäl. Konservativa föredrar enkla svar på livets frågor, liberaler gräver ner sig i grubbel och introspektion. Konservativa strävar efter att rättfärdiga sin omgivning, liberaler vill kritisera den. Konservativa uppfattar förvärvade ojämlikheter som rättvisa, liberaler ser dem som ett problem.

Kort sagt trivs konservativa bättre därför att de är konservativa, medan liberaler plågas av att vara liberala. Vad det leder till för slutsatser när lyckokalkyler ska beräknas kan man ju grubbla över.

Annons
X

Men det finns en utmaning för psykologerna. En del människor beskriver sin politiska hållning som höger när det handlar om ekonomi men vänster i sociala frågor och värdefrågor.

Skriver man ut tulipanarosen blir det låga skatter, liten stat, lite regleringar, tillsammans med en störtflod av vänsterpositioner, som att familjen är godtycklig, att kultur bör vara en progressiv kraft, att rättssystemet bör fokusera på förövaren, att skolan bör fostra barnen adekvat, att internationalism tryggar freden, att rika länders välfärd orsakar fattiga länders misär, att utbildning lägger grunden för ett gott liv, att många poliser gör oss otrygga osv.

Innan jag går vidare, låt mig förekomma ett missförstånd. Jag är inte emot konst, kriminalvård, fostran, internationalism, solidaritet och utbildning. Vad jag menar är att inget av detta kommer först: kulturen är först ett släpankare; brottsoffret är första berättelsen; kunskap kommer före fostran i skolan; en stark stat är fredens första villkor; fattiga länders problem finns först inom deras egna gränser; och stabila gemenskaper är första steget mot det goda livet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åter till korsningen mellan höger om pengar och vänster om resten. Att vara till höger ekonomiskt är att lita till människan som ansvarsfull, strävsam, långsiktig och socialt kompetent. Att vara till vänster i värdefrågor och sociala frågor är att uppmuntra människan till att vara inåtvänd och utåtagerande, hedonistisk och självuppfyllande.

  När vi tyngs, kanske knäcks, av kraven eller friheten, då ser skyddsnäten helt olika ut. Från högern krävs medkänsla, handlingskraft, från vänstern krävs en rationellt konstruerad, opersonlig apparat.

  Hur kan vi då skilja på ekonomi och värden?

  Slutsatserna är givna. Antingen är man höger eller vänster, mischmaschet är en myt. Antingen är syftet med ditt liv att först dra ditt strå till stacken eller att först förverkliga dig själv. Det första är högerpsyket, det andra är vänsterpsyket.

  Det följer att den som vill ha låga skatter och fri företagsamhet bör argumentera för konservativa ståndpunkter på sociala områden och i värdefrågor. Att vara värdeliberal är att stå för höga skatter och en stor stat. Det är ingen slump att grupper som tydligast förespråkar en liten stat och låga skatter är värdekonservativa och ofta religiösa. Vem tror att deras drivkrafter är hämtade från Mises eller Hayek?

  Redan 1866 skrev Robert Louis Stevenson om detta i
  The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde.

  Roland Poirier Martinsson är författare och filosof. Han leder Timbro Medieinstitut.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X