Annons

Forskare: Så länge finns antikropparna kvar

Antikropparna tycks försvinna relativt snabbt, men mad det betyder för immuniteten är fortfarande oklart.
Antikropparna tycks försvinna relativt snabbt, men mad det betyder för immuniteten är fortfarande oklart. Foto: Martin Meissner/AP

De så eftertraktade antikropparna efter en covidinfektion försvinner redan efter några veckor, visar forskning. Vad detta betyder för immuniteten är dock en annan femma.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Fortfarande är det ingen som riktigt vet hur länge immuniteten efter en eventuell covidinfektion varar. Nederländska forskare tror i ett år, ungefär.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Henrik Montgomery/TT

I kölvattnet av pandemin har tiotusentals svenskar låtit testa sig för att se om de har haft covid-19, eller inte. Beviset är de antikroppar som kroppen bildar tiden efter att infektionen läkt ut. Även om många frågor fortfarande återstår att besvara, tas ett positivt provsvar ofta som intäkt för att man är immun mot sjukdomen och inte kan smitta andra.

På sistone har denna bild dock börjat krackelera en aning såtillvida att det kommer allt fler rapporter om personer som drabbats av sjukdomen fler än en gång, samtidigt som många vittnar om att antikropparna plötsligt kan vara borta vid ett andra provtagningstillfälle.

Annons
Annons
Annons