Annons

Antika skrifter visade vägen till underverk

AMATÖRARKEOLOG. Med hjälp av beskrivningar av antikens författare lyckades John Turtle Wood 1869 hitta ruinerna efter Artemistemplet, begravda under sex meter sand. Flertalet av de fynd han gjorde finns på museer idag.

Under strecket
Publicerad

När den engelske ingenjören, arkitekten och amatörarkeologen John Turtle Wood (1821-1890) på nyårsaftonen 1869 fann Artemision i utkanten av den antika staden Efesos, hade han ägnat sex år av sitt liv åt att leta efter lämningarna av det grekiska templet. Templet, som restes för att hylla gudinnan Artemis, hade en gång i tiden återanvänts som tidigkristen kyrka och senare som moské, men stod nu sedan länge täckt av jord och slam, osynligt för världen.

Den man som har äran för att detta antika monument åter fick se dagens ljus, föddes den 13 februari 1821 i Hackney, Middlesex, som enda barn till John Wood från Shropshire och dennes kusin Elisabeth Turtle. Som så många bättre bemedlade på den tiden fick han privatundervisning i hemmet, gick därefter i Rossal School i Lancashire för att slutligen utbilda sig till arkitekt i Cambridge och Venedig. 37 år gammal anlitades John Turtle Wood 1858 av Ottoman Railway Company i sydvästra Turkiet med uppdraget att rita och ansvara för uppförandet av järnvägsstationer. Med sin gedigna klassiska bildning var han väl förtrogen med områdets antika geografi.

Annons
Annons
Annons