Antijapanska protesten växer

Under strecket
Publicerad
Annons

SHANGHAI Krigsbrotten i Kina före och under andra världskriget, Pekings försök att få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd och historieskrivningen i japanska skolböcker. Det är orsaken till att tiotusentals kineser har samlats i massdemonstrationer i ett flertal kinesiska städer i helgen.

– Jag är förbannad på det japanerna gjorde mot oss under andra världskriget, säger Li Jun, en 26-årig försäljare från Shanghai, en av dem som försökte ordna demonstrationer i Shanghai under helgen.
Demonstrationerna är de största allmänna protesterna i Kina sedan Natobombningen av Kinas ambassad i Belgrad 1998.
I går kastades det färg och flaskor mot det japanska konsulatet Shenzhen, i Peking kastades stenar, ägg och flaskor mot den japanska ambassaden och mot ambassadörens bostad. I Guangzhou gav sig demonstranterna på japanska restauranger och affärer. Enligt nyhetsbyrån Kyodo blev blev två japaner överfallna i Shanghai, medan lokala bloggsidor rapporterade om mindre demonstrationer i staden i går.
För Li Jun
föddes idén till demonstrationen efter att han och några andra börjat diskutera Japan på en kommersiell webbsida för försäljning av möbler. Inom några timmar hade de fått ihop en lång email-lista. Men så plötsligt stängde myndigheterna ner forumet, med förklaringen att webbsidan inte hade tillåtelse att engagera sina kunder i politiska frågor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons