Annons

”Antibiotika till djur är den största faran”

Svenska grisproducenter har visat vägen – men fått betala ett högt pris, skriver artikelförfattaren. På bilden ett slakteri i Kristianstad.
Svenska grisproducenter har visat vägen – men fått betala ett högt pris, skriver artikelförfattaren. På bilden ett slakteri i Kristianstad. Foto: Rickard Nilsson/TT

Om vi skall kunna stoppa den globala spridningen av bakterier med antibiotikaresistenta gener – då måste den antibiotikaberoende produktionen av djur fasas ut. Den svenska erfarenheten säger att det går, skriver professor Alexandra Waluszewski.

Under strecket
Publicerad

Alexandra Waluszewski.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Apotekarsocietetens vd Karin Meyer efterlyste på SvD Debatt 5/7 ett mer kraftfullt agerande från EU antibiotikafrågan. Apotekarsocieteten vill se ett stopp för försäljning av antibiotika utan recept samt öronmärkta medel och finansiella incitament för att stimulera framtagningen av ny antibiotika.

Det är viktiga och självklara åtgärder – men om vi inte kommer åt EU:s och övriga världens antibiotikaberoende djurbaserade matproduktion kommer åtgärderna vara som att hälla vatten i ett såll. Två tredjedelar av världens antibiotikakonsumtion sker inom djurbaserad matproduktion. 130 000 ton antibiotika per år ges till grisar, fågel och andra, framför allt unga djur, vanligen rutinbaserade behandlingar av hela grupper (van Boeckel et al 2018). Antibiotikan används i många länder som ersättning för ekonomiskt krävande investeringar i djurhälsa, i hygien, och utrymme.

Annons
Annons
Annons