Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Reportage

Anthony Hopkins: "Jag lyckas aldrig riktigt få grepp om mig själv"

Anthony Hopkins är född i Wales men har bott i USA i 40 år. Vid sidan av skådespeleriet skriver han musik och ägnar sig åt måleri.
Anthony Hopkins är född i Wales men har bott i USA i 40 år. Vid sidan av skådespeleriet skriver han musik och ägnar sig åt måleri. Foto: Pressbild

Få skådespelare gestaltar kontrollfreaks så bra som Sir Anthony Hopkins. I nya science fiction-serien Westworld gör han det igen, trots att han själv är raka motsatsen.

Text: Erik Augustin Palm - 10 november 2016
Annons

Många Hollywoodgiganter tar sig an intervjuer med en slags sval distans, väl medvetna om hur gärna vi journalister vill tränga igenom deras statusbepansring. När de väl levererar citaten vi behöver, finns ofta undermeningen att det är en sorts välgörenhet; att de är bussiga som delar med sig av sina ordsmycken.

Sir Anthony Hopkins är inte en av dem.

Det är tredje gången jag intervjuar den 78-årige legenden – aktuell i en av huvudrollerna i HBO:s nya science fiction-serie Westworld – som för dagen är ledigt klädd i kavaj och halvt uppknäppt blå skjorta.

Han är på gott humör. Liksom de tidigare gångerna börjar orden genast flöda ur honom, i vad som närmast liknar en medvetandeström.

Westworld kretsar kring en pervers Vilda västern-nöjespark, dit rika åker för att ta ut sina frustrationer på avancerade robotar. Hopkins spelar parkens skapare Dr. Robert Ford.

– Jag hade ingen aning om hur utvecklingen av karaktären skulle gå till, eftersom jag aldrig gjort tv på det här sättet tidigare. Jag frågade Jonathan Nolan (som skapat serien utifrån originalfilmen från 1973) ’vad kommer att hända?’, och han svarade ’det kan jag inte berätta för dig’. Sen frågade jag vart Dr. Ford var på väg och fick svaret ’jag vet inte’. Jag fick ett nytt manus inför varje avsnitt, och lärde mig mina rader utan att veta vare sig hur scenografin skulle se ut eller vad scenen skulle innebära för handlingen.

Annons
Annons
För rollen som seriemördaren Hannibal Lecter vann Hopkins en Oscar för bästa manliga huvudroll 1992.

För rollen som seriemördaren Hannibal Lecter vann Hopkins en Oscar för bästa manliga huvudroll 1992.

Foto: IBL

Men under ett samtal med någon kom plötsligt orden: ’Gud inom mig, som mig, är mig’. Och jag tänkte, ’det är faktiskt hinduism’, en religion jag visste mycket lite om.

För rollen som seriemördaren Hannibal Lecter vann Hopkins en Oscar för bästa manliga huvudroll 1992. Foto: IBL

Trots Hopkins ovisshet om projektets riktning blev resultatet lyckat. De flesta kritiker har hyllat Westworld, som dessutom är en tittarsuccé.

Temat artificiell intelligens ligger onekligen i tiden, men Anthony Hopkins tycker bara att det är en logisk fortsättning på människans uråldriga sökande efter ”det så kallat gudomliga”.

– Dr. Ford konstaterar att det gudomliga redan finns i våra hjärnor. Allt vi har skapat kommer därifrån, men vi har manifesterat det utanför oss själva, upp till himlarna, fastän det egentligen är oss själva vi söker efter. Det påminner om en insikt jag gjorde för många år sedan. På den tiden visste jag inte om jag var troende eller inte, om jag var ateist eller agnostiker. Men under ett samtal med någon kom plötsligt orden: ’Gud inom mig, som mig, är mig’. Och jag tänkte, ’det är faktiskt hinduism’, en religion jag visste mycket lite om.

Ungefär så här låter det när Anthony Hopkins får bre ut sig. En kombination av babbel och guldkorn. Men ändå befriande icke-hollywoodskt och väldigt prestigelöst. Något som sannolikt beror på att han snart är 80 år.

Annons
Annons
Anthony Hopkins i rollen som Dr. Robert Ford i HBO-serien Westworld.

Anthony Hopkins i rollen som Dr. Robert Ford i HBO-serien Westworld.

Foto: IBL

Vad får han då för associationer när han ser tillbaka på sitt liv?

– Jag lyckas aldrig riktigt få grepp om mig själv. Och jag är ingen överdrivet intellektuell person, men jag betraktar ändå mitt livs matematik som något väldigt underligt. Jag har bott i USA i 40 år men startade någon helt annanstans. Jag vet inte vad ödet är och om vi själva skapar det. Jag är precis lika förvirrad som alla andra. En sak vet jag dock, och det är att allt är osäkert och att det inte finns någon kontroll. Och i det finner jag en frid.

Man ser hur röda mattan-svanarna springer omkring. Och det är väl okej, men allt det där försvinner med vinden.

Anthony Hopkins i rollen som Dr. Robert Ford i HBO-serien Westworld. Foto: IBL

Hur hade ditt liv sett ut om du inte blivit skådespelare?

– Då skulle jag ha varit död nu. Jag skulle ha pratat mig själv till döds. Tidigare var jag en stor suput, vilket nästan förstörde allt i mitt liv. Men det är ett trist ämne som jag inte ska gå in på. Vem vet vad som skulle ha hänt. Men jag är tacksam för allt livet gett mig – och glömmer aldrig att jag föddes som en enkel bagarson.

Anthony Hopkins – som är född och uppväxt i Wales – är numera en renlevnadsmänniska som varken röker eller dricker.

Istället ägnar han lediga stunder åt att komponera musik och att måla.

– Jag målar inte med något budskap. Jag bara experimenterar, med akryl, bläck och annat, och är inte alls skolad, säger Hopkins, som inte har mycket till övers för Hollywoodlivet.

Annons
Annons

– Man ser hur röda mattan-svanarna springer omkring. Och det är väl okej, men allt det där försvinner med vinden, det är så förgängligt.

Denna näst intill zenbuddistiska hållning till livet går tvärt emot många av Hopkins mest berömda karaktärer. För allra bäst är han på att gestalta kontrollfreaks – från Hannibal Lecter i När lammen tystnar, via asaguden Oden i Marvelfilmen Thor, till Dr. Robert Ford i Westworld.

Jag tror att kontroll är djävulen i oss alla. Folk vill kontrollera allting och försäkra sig om ett evigt liv.

– Jag har alltid fått såna roller. Jag vet inte varför, jag är ju inte sån själv. Men karaktärerna är fascinerande att spela, så uppenbarligen kan jag relatera till dem. Men till syvende och sist finns identiteten i en karaktär i själva manuset. Och den kommer till liv genom att man lyssnar till sunt förnuft och logik – och till regissören, säger Hopkins, som själv avskyr kontrollbehov.

– Jag tror att kontroll är djävulen i oss alla. Folk vill kontrollera allting och försäkra sig om ett evigt liv. Men om man försöker kontrollera allting, blir man en tyrann, och får betala dyrt i slutändan. Det kan ta tid, men till slut får man betala. Det uppstår alltid en balans till slut.

Annons