Annons
X
Annons
X

Antenner och USB-fingrar – 11 saker som inopererats

Transhumanister och biohackers kallas de. Vissa gör det på grund av synfel, vissa bara för skojs skull. Människor har opererat in alltifrån USB-stickor till digitala ögon i sina kroppar.

Foto: Skärmdump Youtube Bild 1 av 1

Bild 1 av 11

Svart låda i armen

Foto: Skärmdump Youtube

En liten svart låda. Det är vad som döljer sig under huden på Tim Cannon. Implantatet liknar ett aktivitetsarmband, i och med att det kan mäta aktivitet i kroppen. Men ”Circadia 1.0”, som den kallas, är lite mer avancerad.

Den kopplas ihop med en läsplatta och därigenom kan Cannon bland annat styra sitt hus genom kroppens signaler. Om han haft en stressig dag, känner lådan av det och drar ner på ljuset automatiskt.

Annons
X
Annons
X
Foto: Sang Tan/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

Antenn i huvudet

Foto: Sang Tan/AP

Britten Neil Harbisson är en av de mest kända ”cyborg”-människorna. Han föddes med den ovanliga formen av färgblindhet som kallas achromatopsia, som gör att han inte kan se några färger alls.

2004 utvecklade han tillsammans med professorn Adam Montandon en apparat som kallas ”Eyeborg”. Det är en antenn som är kopplad till hjärnan, som översätter färger till noter och låter Harbisson uppleva världen omkring sig på ett annorlunda sätt.

Annons
X
Annons
X

David Holecek (t.v.) får ett chip implanterat i handen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

RFID-chip i händerna

David Holecek (t.v.) får ett chip implanterat i handen.
David Holecek (t.v.) får ett chip implanterat i handen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett av de vanligaste ”bio hacks” som finns är att operera in ett chip i handen. Tekniken som används i det här fallet kallas för RFID, ”Radio-frequency identification” och är något som används i bland annat vägtullar.

Chipet som trycks in, oftast i handen, är stort som ett riskorn. Det kan användas bland annat till att låsa upp dörrar och bilar eller för att betala för varor. Ett kontor i Stockholm har fått stor internationell uppmärksamhet för att man erbjuder sina anställda att få ett chip inopererat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Skärmdump Youtube Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  Magneter i fingrarna och öronen

  Foto: Skärmdump Youtube

  Har du tröttnat på sladdtrasslet med hörlurarna? Och är du inte sugen på att köpa dyra trådlösa? Då kanske du borde göra som amerikanen Rich Lee. Han har nämligen opererat in magneter i öronen.

  Genom att ha en spiral runt nacken som är kopplad till en musikspelare skapas vibrationer i magneterna, som i sin tur Lee kan höra som ljud. När det hela är inkopplat till telefonen kan han också få GPS-instruktioner direkt genom magneterna.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Skärmdump Vimeo Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  Digitala tatueringar

  Foto: Skärmdump Vimeo

  Ibland behöver inte teknik opereras så djupt in i kroppen. Tillfälliga digitala tatueringar kan läsa av information om bland annat puls, svettmängd och kroppens elektriska aktivitet.

  Ett Google-ägt bolag jobbar med digitala tatueringar som ska kunna kopplas ihop med smartphones och spelkonsoler och dessutom kunna användas som lögndetektorer.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Skärmdump Youtube Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  Nervsystemet kopplat till en dator

  Foto: Skärmdump Youtube

  Professorn Kevin Warwick är en av världens största Cyborg-nördar. Han jobbat på University of Reading i Storbritannien och har som uppdrag att bli en komplett cyborg. Han har även skrivit böcker i ämnet.

  1998 opererade han in sitt första elektroniska implantat, ett chip i armen som kan kontrollera ljus, dörrar och datorer trådlöst. Några år senare, 2002, genomförde han en större operation för att kunna styra datorer och annat genom sitt centrala nervsystem.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Cyborg Foundation Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  Fingerborg

  Foto: Cyborg Foundation

  Cyborg Foundation är en av organisationerna som driver på för en utveckling mot mer teknikintegrerade människor. De har flera projekt i rullning, bland annat det som fyndigt nog kallas ”fingerborg”. En fingerprotes som har en liten kamera inuti sig som kan ta kort och filma.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Dancelona/Wikimedia Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  Sensorer i huvudet

  Foto: Dancelona/Wikimedia

  Den katalanska konstnären och cyborgaktivisten Moon Ribas har gjort sig känd genom flera olika implantat. Allt från en seismisk sensor i armbågen som känner av jordbävningar till en sensor på baksidan av huvudet som tillsammans ett par örhängen känner av om någon står bakom henne.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Skärmdump Youtube Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  Datoröga

  Foto: Skärmdump Youtube

  Efter några olyckor blev amerikanen Jens Naumann blind på båda ögonen. 2002 lyckades han dock som första människa få tillbaka synen genom ett artificiellt synsystem. Ett elektroniskt öga är kopplat direkt till hans synsystem i hjärnan genom implantat.

  Till skillnad från andra implantat som oftast bara översätter information till känslocentrumen så kan Naumann faktiskt se på riktigt. Det finns vissa begränsningar, han har svårare att se former, men hans syn är återställd.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Skärmdump Youtube Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  Robotarm

  Foto: Skärmdump Youtube

  Robotarmar är inte något nytt egentligen. Jesse Sullivan fick 2001 världens första robotiska arm som styrs genom nervsystemet, efter att ha mist armen i en olycka. Han kan genom armen kan förutom att plocka upp saker också känna av värme, kyla och tryck.

  Nigel Ackland har också robotarm. Den liknar något hämtat ur Terminator men är väldigt användbar och kan hålla i och lyfta saker. Claudia Mitchell heter världens första kvinna med robotarm.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Skärmdump Youtube Bild 1 av 1

  Bild 11 av 11

  USB-finger

  Foto: Skärmdump Youtube

  Finnen Jerry Jalava förlorade sitt finger i en motorcykelolycka (en olyckssort som återkommer påfallande många gånger i den här artikeln). Men eftersom han själv är datoringenjör bestämde han sig för att göra det bästa av det. Därför byggde han in en USB-sticka med 2 GB minne i sin fingerprotes.

  Källor: Business Insider, Futurity, Mother Nature Network, Gizmodo, New York Daily News, ABC News, Washington Post, The Guardian.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X