Annons
X
Annons
X

Antarktiska halvön tinar allt snabbare

Årets sommar på Antarktis kan verka dramatisk. Isar har kollapsat och glaciärer har krympt. Samtidigt rapporterar en svensk-japansk expedition om synnerligen stabila förhållanden i Östantarktis. SvD reder ut begreppen om Antarktis och det varmare klimatet.

Foto: SCANPIX

Larmet om sammanbrottet vid Wilkins-shelfen förra veckan är bara en av många rapporter från Antarktis de senaste månaderna. Polarforskare är oroliga över tecknen på att isarna smälter, men det varmare klimatet är inte den enda förklaringen.

När glaciologen Ted Scambos vid universitetet i Colorado, USA, för några veckor sedan tittade på satellitbilder över Antarktiska halvön, såg han att något var på gång. Ett isberg hade släppt från den 13 000 kvadratkilometer stora Wilkins-isflaket, vilket var starten på en dramatisk kollaps av isen. Ett område på drygt 400 kvadratkilometer av isen bröts loss under de kommande dagarna.

Ted Scambo larmade sin kollega i England, Stephen Vaughan vid Britsh Antarctic Survey, som har personal året om vid sina två forskningsstationer på Antarktis. Därifrån skickades ett flygplan ut för att kontrollera vad som hade hänt.

Annons
X

Men Stephen Vaughan vill inte kalla händelsen dramatisk.

– Mängderna is som släppte är inte alls enorma, inte som Larsen B år 2002. Men om några år kommer sannolikt en stor del av Wilkinsisen att gå förlorad, säger Stephen Vaughan.

Orsaken till att isarna rör sig på den Antarktiska halvön är att det där pågår en uppvärmning av atmosfären.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Över resten av Antarktis kan vi däremot inte se någon varmare atmosfär, säger Stephen Vaughan.

  På sätt och vis är det tur, för de isar som nu rör på sig på grund av uppvärmningen är så kallade shelf-isar. De flyter på havsvattnet. Om de smälter påverkas inte havsnivåerna alls, lika lite som en isbit i ett glas vatten inte ger mer volym vätska i glaset när den har smält.

  Däremot är det värre om inlandsisarna - de stora glaciärerna - smälter. Ett annat av larmen som har nått medierna gäller just en glaciär: Pine Islandglaciären i Västantarktis.

  – Där har vi sett att avsmältningen har accelererat ett antal gånger de senaste decennierna, och det kan vara en ny acceleration på gång nu. Totalt har glaciären minskat med 25 procent, trots att det inte finns någon uppvärmning av atmosfären här. Det är därför British Antarctic Survey har valt Pine Islandglaciären som undersökningsobjekt.

  Glaciären minskar nu med 1,6 meter per år, vilket är 20 gånger snabbare än under de tidigare 5 000 åren.

  – Varför? Svaret är förmodligen att varmt havsvatten kommer i kontakt med glaciären. Det går en cirkumpolär djupvattensström som är ganska varm och som når med kontinentalsockeln just vid Amundsenhavet. Och kanske har det med klimatförändringarna att göra att den kommer upp mot isen vid Pine Islandglaciären, spekulerar Stepehen Vaughan.

  – Klimatförändringarna kan ha orsakat ökande vindar runt Antarktis eller ändrad interaktion mellan atmosfären och havet.

  Han poängterar att det inte är vetenskapigt visat.

  Östantarktis är däremot påfallande stabilt, berättar Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet som tillbringade tre månader i östra Antarktis från december till februari med en svensk-japansk expedition.

  – Östra delen ligger på en kompakt kontinent och en fjällkedja löper som en barriär mellan väst och öst. Om shelf-isarna i öst försvinner så skulle transporten utåt havet av is öka, men det blir ingen dramatisk förändring, säger han.

  Västantarktis är helt annorlunda. Där ligger berggrunden långt under havsnivån.

  – Om isen tunnas ut så flyttas den punkt där isen blir flytande inåt. Då kan det bli en kollaps av inlandsisarna på den här delen. Det finns inga tecken nu på att shelf-isen smälter bort, men om det blir så kan förloppet accelerera, säger Per Holmlund.

  Expeditionen färdades med bandvagnar långt in i det inre av Östantarktis, i områden som förstås är mycket svåra att nå. De fyra bandvagnsekipagen fick färdas de sammanlagt 300 milen med en hastighet av 8 km/h.

  – Vi fick dra ner på farten, när vi körde över 10 km/h gick växellådorna sönder.

  Ett stort antal prover har tagits och många mätningar har gjorts, som bland annat ska göra det möjligt att bättre övervaka Östantarktis med satellit.

  Frågan är förstås om den globala uppvärmningen även märks på den massiva östra delen.

  – När vi kommer längre med våra analyser kan vi bättre avgöra det. Men det vi sett hittills är att inlandsisen har varit oförändrad de senaste 10 000 åren, säger Per Holmlund.

  www.antarctica.ac.uk antarctica.ac.uk www.ipy.org ipy.org lima.usgs.gov/ lima.usgs.gov ipy.se ipy.se polar.se polar.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X