Annons

Antarktisexpedition ska rädda svenska kulturminnen

Lämningarna efter den första svenska Antarktis-expeditionen hotas av klimatförändringarna. Nu ska svenska och argentinska forskare försöka bevara kulturminnena innan det är för sent.

– Det är akut, säger Dag Avango, professor vid Luleå tekniska universitet.

Under strecket
Nønne Schjærff Engelbrecht / TT
Publicerad

Tre av deltagarna i Nordenskjöldexpeditionen i början av 1900-talet. Från vänster zoolog Karl Andersson, kartograf Samuel Duse och besättningsmannen Toralf Grunden.

Foto: TT

Otto Nordenskjöld och sex andra män bodde två år i huset på Snow Hill i Antarktis. Nu hotas det av sättningar. Arkivbild.

Foto: TT

Lämningarna efter den första svenska Antarktis-expeditionen hotas av de snabba klimatförändringarna. Nu ska en svensk-argentinsk forskningsexpedition försöka rädda lämningarna. Arkivbild.

Foto: NASA / Michael Studinger

1901 anlände svenska Otto Nordenskjöld och hans besättning till en i stort sett outforskad kontinent, Antarktis. Expeditionen var en av de allra första vetenskapliga expeditionerna till kontinenten, och den första svenska av sitt slag.

– Expeditionens fartyg fastnade i isen, bröts sönder och sjönk. De två grupperna tvingades därför övervintra i stenhus och äta pingviner, säger Dag Avango, som leder den svenska delen av expeditionen.

Annons
Annons
Annons