Antalet varsel ökar snabbt

Det tidigare dragloket på svensk arbetsmarknad - Stockholm - går inte för fullt. Antalet varsel om uppsägningar är det högsta på tio år, sysselsättningen minskar med 25 000 personer på två år och arbetslösheten ökar. En ljusning finns tidigast 2005, enligt länsarbetsdirektör Birgitta Heijer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ytterligare ett svagt arbetsmarknadsår väntar Stockholms län, enligt länsarbetsnämndens höstprognos. För första gången på flera år minskar sysselsättningen. I år sker en minskning med nära 15 000 personer och nästa år med ytterligare knappt 10 000. Totalt beräknas 930 000 vara sysselsatta i länet nästa år. Trots minskningen är dock sysselsättningen i Stockholm en av de högsta i landet.

Det som drabbar Stockholm hårdare än de flesta andra regioner i landet är för närvarande omfattningen av antalet varsel. Neddragningarna inom it- och telekomsektorn och andra typer av företagstjänster är förklaringen. Hittills i år har 700 företag varslat över 15 300 anställda om uppsägning. Alla branscher utom varuhandeln har drabbats, men den största ökningen har skett inom företagstjänster. Främst drabbas konsultverksamhet, reklambyråer, bemanningsföretag och lokalvård.

Annons
Annons
Annons