Antalet svårt covid-sjuka sjunker: ”Positiv trend”

Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.
Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm. Foto: Carolina Byrmo/TT

Färre blir svårt sjuka i covid-19 och antalet patienter i behov av vård avtar. I Stockholm fanns det under måndagen totalt 134 inneliggande patienter.

– Det har inte varit så här lågt på mycket länge, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Antalet svårt sjuka i behov av sjukhusvård för covid-19 minskar stadigt, enligt nya siffror från region Stockholm. Under måndagen vårdades totalt 134 personer med covid-19 i regionen – 18 färre än vid förra mätningen den 9 juli.

24 personer får intensivvård och 110 personer vårdas på andra sjukhusavdelningar.

– De svårast sjuka fallen går ner. Man konstaterar att de som blir svårast sjuka och som kräver sjukhusvård blir färre och färre, säger smittskyddsläkare Per Follin till SvD.

Jämfört med de 1 100 personer som vårdades för sjukdomen i april, kan regionen nu se en stadig minskning i antalet inneliggande covid-19-patienter.

– Det är en positiv trend som vi ser. Och trenden är avplanande. Det har inte varit så här lågt på mycket länge, säger han.

Däremot fortsätter antalet bekräftat smittade att öka i regionen. Hittills har 22 142 personer konstaterats smittade av viruset, vilket är ytterligare 437 personer sedan den senaste lägesrapporten torsdagen den 9 juli.

– Antalet fall ökar totalt sett i och med att vi ökat provtagningsfrekvensen. Mellan vecka 25 och 27 ökade antalet fall, vecka 28 var det något färre positiva fall än veckorna innan. Men det var inte någon stor skillnad, säger Follin.

Från den 15 juni har regionen genomfört 67 764 tester av misstänkt smitta där 9,6 procent visade sig vara positiva. Under samma period genomfördes också 140 861 antikroppstester. Av dessa var 17,6 procent positiva.

Att antalet konstaterade fall ökar innebär inte att fler blir allvarligt sjuka, enligt Per Follin.

– Vi bedömer att det är lindrigt sjuka personer som inte har behövt söka sjukvård eller behövt bli inlagda. Dessa personer vet i de flesta fall vad de ska göra bara genom att hålla sig informerade – alltså att de ska stanna hemma, hålla sig avsides och även i möjligaste mån informera sina kontakter så att de vet hur de ska bete sig.

Hittills har 5 746 personer med covid-19 skrivits ut i regionen. 52 stycken fler har skrivits ut sedan förra mätningen, den 9 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons