Annons

Antalet hemlösa skjuter i höjden i Aten

Det grekiska samhället är på väg att bryta ihop under de våldsamma besparingar som krävs för att landet ska undvika konkurs. Inte minst i huvudstaden Aten, där antalet hemlösa växer i snabb takt. Allt fler greker tvingas denna kalla vinter lita till kyrkans soppkök för att överleva.

Under strecket
Publicerad

En kvinna har fått tårgas i ögonen utanför den grekiska nationalbanken. Polis och demonstranter drabbade samman i ett stökigt Aten under helgen.

Foto: JOHN KOLESIDIS/REUTERS Bild 1 av 4

Ett prång mellan affärerna i centrala Aten har blivit någons tillfälliga bostad.

Foto: MARIE MAUZY Bild 2 av 4

Trycket ökar på soppköken.

Foto: MARIE MAUZY Bild 3 av 4

Svartklädda gummor rotar bland sopor och grönsakslådor på gatan.

Foto: MARIE MAUZY Bild 4 av 4

ATEN Varje lördag i Aten är det stor frukt- och grönsaksmarknad i låginkomstområdet Neos Kosmos, som för övrigt betyder Nya Världen. Försäljarna har varit där sedan tidigt på morgonen och i normala fall börjar de sakta plocka ihop sina stånd vid 14-tiden. Den sista timmen sänker de sina priser för att slippa ta med sig varorna hem igen. I vanliga fall har de då endast ett fåtal varor kvar efter att grekiska husmödrar dragit hem sina shoppingvagnar fulla med veckoinköpen.

Men så är inte fallet längre. Nu väntar folk tills priserna går ner med minst 50 procent – då handlar de. Klockan 15 är det proppfullt på den flera kvarter långa marknaden. Apelsiner, potatis, morötter och lök säljs för 0,25 euro per kilo och rödbetor, vitkål och äpplen för något mer. Ingenting kostar mer än 1 euro. Efter en timme finns det mest bara dålig frukt, blast och lite annat kvar som försäljarna lämnar efter sig.

Annons
Annons
Annons