Annons
X
Annons
X

Antalet anmälda våldtäkter ökade under 2016

Antalet anmälda fall av sexuellt ofredande ökade med 20 procent förra året.

En förklaring är att kvinnors benägenhet att polisanmäla bedöms vara större i dag.

Av TT
[object Object]
Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Erik Nylander/TT

– Tidigare kanske man tyckte att det inte var så allvarligt, men i och med debatten vi har haft så är man mer benägen att säga, vänta nu, det här var faktiskt inte okej, säger Johanna Olseryd, kriminolog på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Hon tror bland annat att förra årets debatt om sexuella ofredande på festivaler kan ha lett till fler anmälningar.

Förra året anmäldes 10 487 fall av sexuellt ofredande, vilket är en ökning med 20 procent. Den långsiktiga trenden är att anmälningarna av sexuellt ofredande ökar. Mellan 2012 och 2013 ökade de med 18 procent, och mellan 2013 och 2014 med 14 procent. Däremot skedde en minskning till 2015 med tio procent.

Annons
X

– Relativt sett är det ganska lindriga händelser om man jämför med våldtäkterna, så här tror jag att det handlar mycket om en medvetenhet hos de som utsatt för den här typen av handlingar, att det man utsatts för faktiskt är brottsligt, säger Olseryd.

Även antalet anmälda våldtäkter ökade mellan 2015 och 2016, med 13 procent. Antalet anmälningar var förra året 6 563. När det gäller våldtäktsanmälningar kan siffrorna svänga mer. Om en person utsatts för övergrepp i nära relation under lång tid, så kan det leda till många fall av anmälda våldtäkter när offret väl vänder sig till polisen.

– Statistiken kan absolut svänga från ett år till annat utan att det finns anledning att höja på ögonbrynen, säger Olseryd.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men även när det gäller våldtäkter så är den långsiktiga trenden att antalet anmälningar ökar. Olseryd pekar på att flera lagändringar på senare år har definierat om begreppet våldtäkter så att det omfattar fler typer av händelser.

  Siffrorna kommer från Brås statistik över anmälda brott 2016. Under det året anmäldes cirka 1,5 miljoner brott, vilket är 6 470 fler än året innan. Anmälningar av datorbedrägerier ökade med 39 procent och bidragsbrott mot Försäkringskassan med 75 procent.

  Däremot minskade anmälningarna av stöld och tillgrepp med 5 procent. Bostadsinbrotten blev färre, liksom bilinbrotten.

  Annons
  Annons
  X

  Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm.

  Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X