Annons

Ansvarsfulla parter kan rädda jobben

FÖRHANDLING Arbetsmarknadens parter kommer att ställas inför stora utmaningar under vinterns förhandlingar. Målsättningen måste vara att skapa förutsättningar för att rädda jobb och skapa nya. Om vi ska klara konkurrenskraften finns det inget utrymme för löneökningar i centrala kollektivavtal under 2010, skriver företrädare för Sveriges arbetsgivare.

Under strecket
Publicerad

ålet för avtalsförhandlingarna 2010 måste vara att skapa förutsättningar för företagen att rädda jobb och skapa nya. Uppemot 250000 jobb kommer att förloras under 2009–2011, enligt prognoser från bland andra Svenskt Näringsliv och LO. Men parterna har stora möjligheter att med de kommande avtalen bidra både till att nedgången inte blir så omfattan de och att vi kan komma tillbaka snabbare än annars.

De löneavtal som slöts i högkonjunkturen 2007 har gällt också under 2009, samtidigt har jobbskatteavdraget, låga eller inga prisökningar och rekordlåga boräntor gett medarbetarna mer pengar i handen 2009 än något annat år i modern tid. Som en jämförelse gav hela perioden 1975–1995 reallöneökningar på 1 procent. Därefter har real-lönerna ökat för varje år och kommer krisens år 2009 att öka rekordartat med 3-4 procent.

Annons
Annons
Annons