Kaxås skola och bygdegården ligger mitt i byn. I horisonten syns Åreskutan.
Kaxås skola och bygdegården ligger mitt i byn. I horisonten syns Åreskutan. Foto: Jörgen Vikström

Ansvarsfull och fertil – då får du bo i Kaxås

Att Migrationsverket i våras lade ner sin verksamhet i Jämtland innebar ett befolkningstapp på 700 personer. När miljardären Dan Olofsson nu skjuter till pengar för att locka nya invånare till Kaxås finns tydliga önskemål om vilka som ska flytta in.

Publicerad

50 minuters bilfärd från jämtländska Östersund breder Offerdalsbygdens vyer ut sig. Här ligger byn Kaxås strax intill Hällsjön. Lapptäcket av åkrar, ängar, myrar och älvar vilar stilla under horisonten där Åreskutan ståtar molnfria dagar.

Det är kvällen den 2 maj och i låg- och mellanstadieskolan pågår ett föräldramöte. En av skolans tre lärare har blivit uppsagd och de andra två har valt att gå i protest mot ökad arbetsbelastning. Stämningen är frustrerat uppgiven när föräldrarna träffar skolans rektor och representanter från Krokoms kommun som under kvällen låter meddela att barnen till hösten istället måste gå i Änge skola, en mil bort. Vid den här tidpunkten vet man inget om att bygdens starke man, miljardären och it-entreprenören Dan Olofsson, bara några dagar efteråt erbjuder sig att skjuta till de pengar som saknas. Och att Krokoms kommunalråd Malin Bergman (C) ska komma att ändra sitt beslut om Kaxås skola.