Annons

Ola Wong:Ansvaret för akademidrevet faller tungt på Björn Wiman

Foto: Johan Jeppsson/IBL och Lars Pehrson Collage: SvD

Det stora avslöjandet om kulturprofilen gjordes av DN Kultur. Men i den efterföljande debatten om Svenska Akademien var det kulturchefen Björn Wiman som angav tonen. Och den var oförsonligt hård.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I april när Sara Danius möter pressen utanför och meddelade att hon lämnar uppdraget som ständig sekreterare och sin stol i Svenska Akademien. Till höger författaren och akademiledamoten Sara Stridsberg.

Foto: Tomas Oneborg

Akademiledamoten Horace Engdahl omringas av journalister på väg till Akademiens sammanträde i Börshuset i Gamla stan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I månader har Björn Wiman inte bara givit sig på Svenska Akademien i sin egen tidning Dagens Nyheter, utan har också bjudits in som expertkommentator av SVT, SR och TV4 och även internationellt av The Guardian och The New York Times.

Han har kallat den resterande Akademien saker som ”bunkergäng”, ”bedrövlig skara” och de ”11 sämsta”. Wiman har påstått att ledamöterna står på en ”absolut bottennivå, långt under [samhället]”. Han har upprepat som om det vore en sanning att Svenska Akademien tycker att sexuella övergrepp inte är ett problem. ”Det här är en församling som öppet och tydligt har deklarerat att man avser att strunta i anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp”, påstod han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Annons
Annons
Annons