Annons

Fängelsekritik – tvingas bajsa i papperskorg

JO genomför regelbundet inspektioner av anstalter, arrester och häkten. Arkivbild från en annan anstalt.
JO genomför regelbundet inspektioner av anstalter, arrester och häkten. Arkivbild från en annan anstalt. Foto: Jessica Gow/TT

Fångar tvingas utföra sina behov i papperskorgar, eftersom det kan ta flera timmar innan personalen låser upp till toaletterna. Det är verklighet på Västerviksanstalten, visar en inspektion från Justitieombudsmannen (JO), som SVT Småland var först med att rapportera om.

Under strecket
TT
Publicerad

Det är en avdelning på Västerviksanstalten där intagna som är avskilda på egen begäran sitter som JO:s granskat. Det handlade, när inspektionen genomfördes, om 23 personer.

Ingen av cellerna på avdelningen har toalett, och även om flera har handfat saknas även det i vissa celler. Fångarna hänvisas i stället till så kallade "kissankor", en slags flaska där behov kan uträttas efter att de intagna låsts in för natten. Om en fånge behöver gå på toaletten efter inlåsning kan det, enligt JO:s inspektion, ta flera timmar innan personalen kommer och öppnar. Därför har fångar flera gånger tvingats uträtta sina behov i den papperskorg som finns i cellen.

Annons
Annons
Annons