Annons
X
Annons
X

Anställda flyr Sveriges ambassad

Lokalanställda på Sveriges ambassad i Moskva flyr till bättre betalda jobb. Även på andra håll brottas myndigheterna med problem i spåren av UD:s besparingar.

Fem av de 37 lokalanställda på ambassaden i Moskva har lämnat sina jobb eftersom lönerna inte är marknadsmässiga.

– Det är jätteviktigt att Sverige syns i Ryssland i dag eftersom ekonomin boomar. Flera av dem vi förlorat jobbade med just handelsfrämjande i olika regioner, säger kanslichef Suzanne Ardell.

För att hindra att fler personer lämnar sina tjänster beslutade Utrikesdepartementet i förra månaden att ge pengar så att det räcker för att höja lönerna med 12,5 procent.

Annons
X

– Förhoppningsvis stävjar det flykten. Vi är en god arbetsgivare på många sätt men det räcker inte, säger Suzanne Ardell.

Bara i vår har inflationen i Ryssland ökat med 15 procent. Samtidigt leder den goda ekonomin i Ryssland till att ambassaden fått mer att göra. Svenskar som etablerar sig i landet behöver i ökad utsträckning hjälp med olika sorters intyg och passärenden.

Samtidigt är konkurrensen om kompetent och språkkunnig personal knivskarp när allt fler företag etablerar sig. Bland attraktiva arbetsgivare för den lokalanställda personalen finns bland annat Ikea.

– Om besparingarna fortsätter kommer det bli svårt för Sverige att hävda sig på ställen där marknaderna är heta, säger Suzanne Ardell.

Problemen med låga löner för lokalanställda finns även på andra håll. I Istanbul har en person gått till frivilligorganisationen Greenpeace som betalar nästan dubbelt så bra som UD. Lönerna där har minskat med 40 procent sedan 2003 eftersom de varit satta i dollar.

Ambassaden i Teheran har liknande problem.

– Det är en uppgiven stämning. Vi drar ner på precis allt. Arbetsmarknaden är inte så bra här så vi förlorar inte personal men våra anställda har svårt att klara sig på sina löner, säger ambassadråd Gunilla von Bahr.

På UD förnekar man inte att besparingarna får konsekvenser för verksamheten.

– Det är upp till cheferna på utlandsmyndigheterna att fördela sina medel på bästa sätt och det krävs väldigt tydliga prioriteringar. Många skulle må väl av mer pengar men det är inte upp till oss utan Finansdepartementet, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X