Annons

Anställd vid gränspolisen: Det är öppna dörrar

Tjänstemän inom gränspolisen beskriver sin arbetsplats som kaotisk. I vintras riktade EU stark kritik mot den svenska gränskontrollen, men många problem kvarstår. Bland annat saknar högt uppsatta polischefer relevant utbildning.

– Det kommer att ta fem år att åtgärda allt, säger Patrik Engström, nationell gränspolischef.

Under strecket
Carl Cato / TT
Publicerad

Trots att en särskild händelse upprättades i vintras kvarstår stora utmaningar för den svenska gränspolisen. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Den grundläggande utbildningen är viktig, men det är ännu viktigare med kontinuerlig vidareutbildning, säger gränspolischef Patrik Engström.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gränspolischef Patrik Engström säger att det kommer ta fem år att åtgärda alla de problem i den svenska gränskontrollen som belystes i en EU-rapport från i vintras.

Foto: Janerik Henriksson/TT

De är för få, de saknar relevant kompetens och ledningen är bristande. I en EU-rapport från i vintras kritiserades hur den svenska gränspolisen lever upp till åtaganden inom Schengensamarbetet.

Gränskontrollerna på flygplatsen Arlanda utanför Stockholm fick hård kritik. Resande från så kallade tredje länder, alltså länder utanför Schengensamarbetet, ska kontrolleras i två linjer. En första gallring sker vid passkontrollen från vilken gränsvakter kan skicka resenärer vidare till den andra linjen, som ska bemannas av personal med expertkunskap om resedokument och säkerhetshot.

Annons
Annons
Annons