Anställd omkom i gasexplosion Lönnroth skapar ny vänster

En 38-årig anställd omkom och tre skadades vid en gasexplosion på SSAB Tunnplåt i Luleå tidigt igår morse. För en av de skadade betecknades tillståndet fortfarande som allvarligt och han flyttades på eftermiddagen till Norrlands universitetssjukhus i Umeå med allvarliga ansiktsskador. Johan Lönnroth, vänsterpartiets förre vice ordförande, går vidare i kampen för en förnyelse av vänsterpolitiken. Och han tar nu hjälp av både socialdemokrater och miljöpartister. Vänsterpartiets partiledning är irriterad, men hoppas slippa ta till bryskare metoder för att stoppa Lönnroths framfart.

Under strecket
Publicerad
Annons

Strax före klockan åtta i går morse inträffade en kraftig gasexplosion i gjuteriet i murningscentralen på SSAB i Luleå. Anställda som arbetade i närheten av de fyra män som skadades har berättat att de höll på att lyfta bort formar kring ett gjutningsarbete samtidigt som det pågick ett svetsningarbete i närheten. De fyra som skadades befann sig alla i närheten av svetsen.

- Vi vet inte hur men på något sätt har gas kommit in i gjutningsprocessen och antänts av svetslågan. Det blev en kraftig explosion och en häftig tryckvåg, säger Hillevi Johansson, informationschef på SSAB Tunnplåt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons