X
Annons
X

Ansiktsoperationen fick henne att våga gå ut igen

Tina var en av tio transsexuella som fick pröva en feminiserande ansiktskirurgi inom ramen för en forskningsstudie på Karolinska sjukhuset år 2015. Ansiktsoperationen ökade hennes självförtroende som kvinna. Idag trivs 30-åriga Tina bättre ute bland folk.

Läs mer om Stockholm Pride 2018
Tina visar en bild på sig själv som nyopererad. Det tog sin tid innan hennes nya ansiktsform hade läkt fram.
Tina visar en bild på sig själv som nyopererad. Det tog sin tid innan hennes nya ansiktsform hade läkt fram. Foto: Simon Eliasson

En kväll när Tina var 23 år tittade hon på en dokumentär på tv, ensam i sin egen lägenhet. Det var år 2011. Ordet "transsexualism" dök upp. Tina kände igen sig och hon googlade genast på behandlingar. Hon hade aldrig känt sig hemma i den killkropp hon var född i. Bara en eller två timmar efter programmet hade hon skrivit ett sms till tre vänner: "Jag tror att jag är transsexuell".

Tina visar en bild på sig själv som nyopererad. Det tog sin tid innan hennes nya ansiktsform hade läkt fram.

Foto: Simon Eliasson Bild 1 av 4

Tina visar upp en bild på sig själv före behandlingarna.

Foto: Simon Eliasson Bild 2 av 4

– För mig fungerade ansiktsoperationen. Jag klarar att vistas ute bland folk, de stirrar inte längre och jag mår mycket bättre. Jag behöver inte kompensera för min brist på kvinnlighet längre.

Foto: Simon Eliasson Bild 3 av 4

–Jag ångrar att jag inte kom ut som transsexuell redan i tonåren. Hormonerna hade gett ett mycket bättre resultat om jag hade börjat före puberteten. Jag kommer aldrig bli en helt biologisk kvinna. Min kropp är smal, jag har inga höfter och inga kurvor.

Foto: Simon Eliasson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X