Annons

”Ansiktsmasker kan bromsa smittan”

Foto: Sergei Mikhailichenko/TT

Det är sannolikt att ansiktsmasker på flera sätt hjälper oss att begränsa smittspridningen. Därför kan vi alla ta vårt ansvar och skydda varandra genom att börja gå med ansiktsmask, skriver professorerna Joacim Rocklöv och Holger Rootzén.

Under strecket
Publicerad

Hemgjorda ansiktsmasker kan ge lite skydd mot att bli smittad av corona och lite mer skydd mot att man smittar andra. I USA rekommenderas allmänheten att bära egentillverkad ansiktsmask som en frivillig handling för att hjälpa till att dämpa smittspridningen. Motivet är att en hemgjord tygmask kan skydda i situationer när social distansering är svår att vidhålla, till exempel i en matvaruaffär, i lokaltrafiken, eller i ett apotek.

Om en person bär mask gör det inte så stor skillnad för hela Sverige, men om många av oss hjälper till genom att bära mask kan det göra att en sjuk i genomsnitt smittar lite färre än annars, så att det så kallade reproduktionstalet minskar. När reproduktionstalet blir mindre kommer färre av oss dö i epidemin och den kommer att gå långsammare så att sjukvården blir mindre överbelastad, och chansen finns att det kommer nya upptäckter och behandlingsmetoder som minskar riskerna med viruset. Men, kom ihåg: stanna hemma om du känner dig minsta lilla sjuk. Då räcker det inte med vanliga ansiktsmasker.

Annons
Annons
Annons