Ansiktslöst uppror

En seriefigur har blivit en symbol för en av vår tids stora politiska motståndsrörelser. Men vem döljer sig bakom den där vita, flinande masken känd från V for Vendetta? Vi följer spåren tillbaka till en lika mytomspunnen som svårdefinierad subkultur.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I början av 1980-talet satte sig den brittiske serietecknaren David Lloyd vid sitt ritbord för att göra de första skisserna till en ny superhjälte. Vad Lloyd inte hade en aning om då var att hans figur 30 år senare skulle bli en revolutionär symbol som skulle jämföras med fotografen Alberto Kordas ikoniska porträtt av Che Guevara. Manuset till V for Vendetta är skrivet av Alan Moore och handlar om figuren V:s kamp mot fascistregimen i ett Storbritannien efter det stora atomkriget. I Lloyds skissblock växte karaktären fram. Istället för en figur med traditionella superhjälteattribut, som svällande muskler och färgglada tajts, skapade tecknaren en skugglik gestalt i hatt och slängkappa som dolde sitt ansikte bakom en teatermask med ett stelnat leende. Masken föreställde Guy Fawkes, den katolske terrorist som 1604 med hjälp av svartkrut försökte spränga det brittiska parlamentet i luften.

Några decennier efter att V for Vendetta publicerades i serieform hade obskyra superhjältar blivit en Hollywoodindustri. Bakom produktionen av filmen V for Vendetta stod bröderna Wachowski, som tidigare gjort succé med hackardramat The Matrix. Kritiken blev blandad, författaren Alan Moore var ursinnig och kommersiellt blev V for Vendetta en besvikelse för filmbolaget. Men maskerna som man tog fram inför premiären 2006 säljer fortfarande över 100000 exemplar om året och är den överlägset mest sålda produkten från tillverkaren Rubies Costume Company. På Amazon.com toppar karaktären V listan över sålda ansiktsmasker, före både Batman och Darth Vader. Orsaken till framgångarna är förstås den senaste tidens globala protester mot korruption och girighet som pågår i över 900 städer runt om i världen. På nyhetsbilderna från ockupationen av Wall Street i New York är det omöjligt att inte lägga märke till mängden av idiotiskt flinande vita ansikten. I London dök Wikileaksgrundaren Julian Assange upp till en demonstration utanför börshuset maskerad som V, men tvingades av polisen att avlägsna sin ansiktsmask med hänvisning till de skärpta regler mot maskering som blev följden av sommarens kravaller.

Annons
Annons
Annons