Anrikt bageri på topp

Stan är full av nya bagerier. I år ville SvD kolla hur dessa står sig vad gäller semlor. Många är bra men det är de beprövade konditorierna som kammar hem högsta betyg i vårt semmeltest. Allra bäst var Vete-katten som många tyckte var ”den perfekta semlan”. Här kan du spana in vilken du ska välja när det vankas fettisdag till veckan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Så gick testet till: En panel på åtta personer har blindtestat semlorna. De har bedömt utseende och smak och satt betyg från ett till sex. Dessa har räknats samman till ett medelbetyg som har avrundats. Priset gäller normalstora semlor utom Bullebodens som är mindre.

Vete-Katten

Kungsgatan 55, 08-20 84 05, Pris: 35 kr

Tillbaka på tronen efter en svagare placering förra året. Vackraste semlan i hela testet, väldisponerad och med väl avvägda smaker i alla delar. Stiligt spritsad grädde, mycket god mandelmassa, härlig kardemummasmak i bullen.

Annons
Annons

Sockerbagaren

Hantverkargatan 28,08-653 32 00, Pris: 30 kr

På andra plats i år liksom i fjol. Stor bulle med ett rejält gräddlager under ett knivskarpt lock. Luftigt men lite tråkigt bröd som gärna kunde ha smakat mer kardemumma. Några tyckte att mandelmassan var för söt.

Magnus Johansson Bageri & konditori

Lugnets allé 7, 08-791 90 21, Pris: 35 kr

Utseendet är något alldagligt men ett överraskande gott inre ger denna semla tredjeplatsen i testet. Fin smak på bulle och grädde samt en god och smakrik mandelmassa med mycket bitar i, något som de flesta testarna gillar.

Tössebageriet

Karlavägen 77, 08-662 24 30, Pris: 37 kr

Ståtlig och vacker semla, som gjord efter skolboken. Tydlig kardemummasmak på bullen och bra grädde. Mandelmassan är riklig med en distinkt och kryddig smak, något som gillas av en del testare och ogillas av andra.

Annons
Annons

Per Olsson Choklad och konditori

Heleneborgsgatan 19, 08-668 10 11, Pris: 32 kr

Elegant och aptitligt utseende men grädden är för söt för de flesta testarna. Bullen har en tydlig kardemummasmak och mandelmassan är god, trots en viss syrlighet i smaken. Några tycker att mandelmassan är för dominerande.

Bulleboden

Parmmätargatan 7, 08-653 05 42, Pris: 30 kr

Testets minsta semla, ändå relativt hög på grund av ett rejält lager grädde. Ser hembakad och aptitlig ut, tycker flera. Både grädde och mandelmassa får bra betyg av majoriteten men bullen känns kompakt och har viss jästsmak.

Brunkebergs Bageri

Dalagatan 9 J*, 08-122 061 20, Pris: 36 kr

Semlans utseende beskrivs som charmigt av en av testarna medan övriga anser den vara hafsig och slafsig. Både grädden och mandelmassan smakar bra men grädden är för lös och får den färska och i grunden goda bullen att bli blöt.

Annons
Annons

Fabrique

Götgatan 24*, 08-615 00 60, Pris: 38 kr

Stor bulle med ett alltför litet lock. Dock ganska saftigt bröd med sockrig mandelmassa utan tydlig mandelsmak och okej grädde. Smakerna är svaga och bleka och en av testarna tycker att den känns massproducerad och utan identitet.

Banérbageriet

Banérgatan 29, 08-662 75 29, Pris: 32 kr

Utseendet lovar gott men att grädden inte täcker hela mandelmassan utan bara är spritsad i ett varv runt kanten gör testarna upprörda. Bullen är saftig men både bröd och mandelmassa har förvånansvärt lite smak. ”Medioker.”

Stinas bageri

Tegnergatan 18*, 08-33 99 65, Pris: 35 kr

En alldaglig bulle med för mycket florsocker. Bulle, mandelmassa och grädde är okej var för sig men balansen har blivit helt felaktig – här har det snålats på tok för mycket med mandelmassan. ”Lovar runt men håller tunt.”

Bröd & Salt

PUB Galleria*, 0700-35 33 67, Pris: 32 kr

”En oinspirerad semla helt utan personlighet.” Bullen känns torr och ser fabriksbakad ut. Grädden är okej med neutral smak och mandelmassan är för lös men har godkänd smak. Dock lite väl snålt med florsocker.

Albert & Jacks

Drottninggatan 22*, 08-411 16 30, Pris: 27 kr

En semla utan krusiduller, varken fin eller ful. Lite snålt med både grädde och mandelmassa. Smaken på bulle och grädde går an men mandelmassan är sockrig med en besk och lätt syntetisk smak.

*Bageriet har butiker även på annan adress.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons