Annons

Ännu oklart med Dylans Nobelföreläsning

Nobelpristagaren Bob Dylan måste enligt statuterna hålla sin föreläsning före den 10 juni för att ha rätt till prissumman på åtta miljoner kronor. Men ännu har Svenska Akademien inga uppgifter om någon föreläsning. I helgen uppträder Dylan i Stockholm.

Publicerad
Bob Dylan. Arkivbild.
Bob Dylan. Arkivbild. Foto: Vince Bucci / AP

Det var den 10 december 2016 som Bob Dylan tilldelades nobelpriset i litteratur. Normalt brukar pristagaren hålla sin nobelföreläsning dagarna innan prisutdelningen.

Så skedde inte. Och enligt Odd Zschiedrich, kansliansvarig på Svenska Akademien, finns fortfarande inga uppgifter om när eller var föreläsningen ska äga rum. Det skriver DN.

Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius har i ett telefonsamtal med Bob Dylan framfört kravet att han ska hålla sin Nobelföreläsning.

Annons

Sara Danius skriver på sin blogg att frågan aktualiserats då Bob Dylan kommer till Sverige för konserter i Stockholm den 1 och 2 april samt den 9 april i Lund.

”På förekommen anledning vill Svenska Akademien meddela att inga telefonsamtal med Bob Dylan ägt rum de senaste månaderna. Dylan är inte desto mindre medveten om att en Nobelföreläsning måste hållas senast den 10 juni, om en utbetalning av prisbeloppet skall bli aktuell. Så heter det i Nobelstiftelsens stadgar. Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak”, skriver Sara Danius.

Bob Dylan närvarade inte vid Nobelprisets utdelning. Han anförde tidigare bokade evenemang som anledning. USA:s ambassadör läste istället upp hans tacktal på Nobelfesten i Stadshuset.

Det har tidigare hänt att Nobelpristagare i litteratur inte kommit till Stockholm. Den cancersjuke brittiske författaren Harold Pinter, som tilldelas litteraturpriset 2005, representerades vid festligheterna av sin förläggare.

Nobelstiftelsen fick dock ta del av en förinspelad föreläsning av Pinter.

Annons
Annons

Bob Dylan. Arkivbild.

Foto: Vince Bucci / AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons