Annons

Göran Eriksson:Ännu mer tv-karisma ska rädda KD

När Ebba Busch Thor blev partiledare ansågs det viktigt att hon ”går genom rutan”. Nu har rikstinget också valt in tv-journalisten Lars Adaktusson i partitoppen – men avvisar en hel del av hans politik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars Adaktusson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Lars Adaktusson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Lars Adaktusson.
Lars Adaktusson. Foto: Jessica Gow/TT

1. Vad var det mest intressanta som hände på Kristdemokraternas riksting?

Det var väl paradoxerna som präglade personfrågorna: partiet bestämde sig för att gå till val som sjukvårdsparti, men valde också att sparka partiets ledande vårdpolitiker Emma Henriksson ur partipresidiet – som valde att lämna partistyrelsen i protest.

Henriksson räknas till den socialliberala falang i partiet som bestämde den politiska inriktningen innan Ebba Busch Thor från partiets högerkant tog över ledningen.

2. Fanns det fler paradoxer?

Ja, Emma Henriksson ersattes som andre vice ordförande av EU-parlamentarikern – och den förre tv-journalisten – Lars Adaktusson som har ett brett stöd i partiet med sina mest entusiastiska anhängare i högerflygeln. Trots att Adaktusson fick jobbet, ställde sig rikstinget inte bakom flera av hans politiska förslag.

3. Vill Kristdemokraterna ha Adaktusson, men inte hans politik?

Ja, och och det är väl delvis en avspegling av den utdragna opinionskris som partiet befinner sig i.

När Ebba Busch Thor blev partiledare för drygt två år sedan var ett viktigt argument att hon ”går genom rutan”. Hon har inte lyckas lyfta partiet, men nu anses det alltså viktigt att tv-mannen Lars Adaktusson är ett känt namn. ”Om det finns en igenkänningsfaktor så tror jag att det är bra i valtider” sa Lars Adaktusson själv till DN på rikstinget.

4. Och vilken politisk inriktning valde rikstinget?

Det fanns förslag från partiets högerkant om att kraftigt skärpa migrationspolitiken som avvisades. Liksom förslag från andra sidan om att återgå till mer generösa regler – som också avvisades.

Partiledningen fick igenom sin politiska linje, och den högerretorik som först präglade Ebba Busch Thors budskap har tonats ned. Den strategiska inriktningen nu verkar vara att försöka mobilisera partiets kärnväljare, genom att putsa upp den traditionella KD-profilen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons