Annons

Ännu mer pengar i potten

Under strecket
Publicerad

Greklands premiärminister Alexis Tsipras är nöjd.

Foto: Francois Walschaerts / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1

Att låta Grekland lämna eurozonen vore att förlora ”vår civilisations hjärta”. Den franske presidenten François Hollande lämnade gårdagens maratonförhandlingar med stora ord. Det blir ingen grexit. Åtminstone inte nu.
Grekland har onekligen en speciell plats i Europas historiska medvetande. Det verkliga slaget vid Marathon ansågs länge av historiker ha haft en avgörande betydelse för att den europeiska civilisationen räddades. 1800-talets filhellener med Lord Byron i spetsen valde att sätta sina liv på spel i det grekiska frihetskriget.

**Sanningen är väl **snarare att Grekland varit något av ett europeiskt bakvatten sedan, tja, antiken. Den europeiska civilisationens vagga, men i modern tid inte någon lysande förvaltare av den demokrati som Aten förknippas med.
Nu återstå att se om vänsterpopulisten, premiärminister Alexis Tsipras, får den grekiska demokratin att säga ja till det åtgärdspaket som förhandlats fram. De föreskrivna reformerna är tuffare än dem som två tredjedelar av de röstande sade nej till i en folkomröstning så sent som för en dryg vecka sedan. Men med hotet om en kollapsande banksektor och en statsfinansiell bankrutt hängande över sig finns det knappast något annat val.

Annons
Annons
Annons